ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΙΟΡΙΩΝ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ  ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΚΕΙ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΑ ΓΑΓΓΛΙΟΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.
Αυτά τα δυναμικά με τη μορφή αιχμηρών κυμάτων μεταφέρονται αμέσως από τους νευρώνες σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, αφού γίνει  εκεί η πρώτη  επεξεργασία. Δηλαδή, τα γαγγλιοκύτταρα δρουν κατά κάποιο τρόπο σαν τα πρώτα συστήματα «επιλογής» των οπτικών πληροφοριών που έρχονται από τον έξω κόσμο στο βυθό του οφθαλμού. Τα γαγγλιοκύτταρα με αυτόν τον τρόπο «χρειάζονται» και κάποια μνημονικά ερεθίσματα, άρα εδώ βλέπουμε και την πρώτη επαφή με τη μνήμη, προκειμένου να κάνει τη σωστή επιλογή και τη διανομή αυτών των ερεθισμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις, όπου πρέπει να πάνε ταυτόχρονα.
Ταυτόχρονα, πάλι εκεί στα γαγγλιοκύτταρα ρυθμίζεται και η ένταση αυτών των αιχμηρών δυναμικών προς την κατεύθυνση  που θα πάνε και με ποιά ταχύτητα θα φτάσουν. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι στο πρώτο στάδιο της επεξεργασίας της όρασης αυτά τα γαγγλιοκύτταρα του αμφιβληστροειδούς παίζουν ένα ιδιαιτέρα σπουδαίο ρόλο. Ίσως και αυτός είναι ο ρόλος που σε διάφορες ασθένειες έχουμε τη νοσηρή συμμετοχή μόνο αυτών των κυττάρων για μια σειρά από διαφορετικές παθήσεις. Έτσι εξηγείται και ο ρόλος της νευρολογίας, προκειμένου να κάνει σωστές διαφοροδιαγνώσεις προς τα διάφορα τμήματα του ίδιου νευρικού συστήματος.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.