ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Π.Χ. ΌΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΈΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΙΝ.
Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα στην ιστορία της νευρολογίας, όπου επιφανείς ή χαρακτηριστικοί ασθενείς μετά από ένα κρανιοεγκεφαλικό επεισόδιο αλλάζουν άρδην τη συμπεριφορά τους, ιδιαίτερα όταν είχαν τραύμα στην περιοχή του μετωπιαίου λοβού, με αποτέλεσμα καταστροφής κάποιων διανοητικών ικανοτήτων, ενώ παράλληλα υπήρχε η εμφάνιση ακραίων προσωπικών δυσπροσαρμοστικών καταστάσεων, όπως της επιθετικότητας και της βίας.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι στα νευρολογικά σύνδρομα πάντα πρέπει, εκτός από την τυπική κλινική εικόνα που μας παρέχει το εκάστοτε νόσημα, να έχουμε μεγάλη προσοχή στις διαταραχές της προσωπικότητας, τη χρονική σχέση που έχουμε το νόσημα, δηλαδή, εάν συνέβησαν πριν ή μετά και την έκταση που έχουν πάρει. Ιδιαίτερα, είναι υπεύθυνη κατάσταση και κυρίως, πολλές φορές, για δικαστικούς λόγους, όταν χρειάζεται να πάρουμε μια απόφαση για μια διαταραχή προσαρμοστικότητας της προσωπικότητας ή σε μια δικαστική αντιδικία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.