Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΊΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ.
Η προσωπικότητα είναι ένας συνδυασμός μεγεθών και ιδιοτήτων, που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά, το συναίσθημα και τις τάσεις. Πρόκειται για μια βάση, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο σε γενετικές, νευροβιολογικές και περιβαλλοντολογικές επιρροές. Σε αυτό το σημείο, ανάλογα με την κατάσταση του καθενός από εμάς και τη συμπεριφορά που έχει και δέχεται από το περιβάλλον, έχουμε διάφορες τάσεις της προσωπικότητας. Όταν μιλάμε για τάση της προσωπικότητας εννοούμε ένα φάσμα, όπου έχουμε από προσαρμοστικές καταστάσεις μέχρι δυσπροσαρμοστικές ή τελείως απροσάρμοστες, όπου αυτές οι δυσπροσαρμοστικές μπορούν να φτάσουν σε ένα τέτοιο ακραίο σημείο, ώστε να λογίζονται πλέον σαν διαταραχή της προσωπικότητας.
Δηλαδή, όταν παρατηρούμε τουλάχιστον «κλινικά» έναν ασθενή, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τόσο τη βάση της προσωπικότητας που έχει, όσο και την τυχόν διαταραχή, η οποία να υπάρχει η δυσπροσαρμογή που μπορεί να έχει κάτω από παλιές συνθήκες ή επίκαιρες επιβολές. Είναι ένα μεγάλο «ευαγγέλιο» σε αυτόν το γιατρό, ο οποίος μπορεί και κατανοεί το δυνατόν γρήγορα αυτές τις αποκλίσεις και αυτό το «πινγκ πονγκ», που γίνεται  μεταξύ των αλλαγών της προσαρμογής της προσωπικότητας προς διάφορες καταστάσεις, γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά και να βάλει τη θεραπευτική αγωγή σε σωστό κανάλι από την αρχή.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.