ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΈΡΕΥΝΕΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΈΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ.
Έτσι λοιπόν η σύγχρονη νευροφυσιολογική εξέταση που αποτελείται μια εξέλιξη του παλιού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος σε συνδυασμό με την μαγνητική τομογραφία μπορεί πλέον και «διαβάζει» σκέψεις, αντιδράσεις ακόμα και τάσεις ανθρώπινου εγκεφάλου. Έτσι λοιπόν, μπόρεσε με τις τελευταίες έρευνες να εντοπιστεί ότι η γενικευμένη εγκεφαλική λειτουργία είναι ένα κυρίαρχο προϊόν, κυρίως του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, ένα ημισφαίριο καθορισμένο κυρίως με την ιδιότητα της λογικής και της γραμμικής εξέλιξης και πρόβλεψης. Ακριβώς σε αυτό το ημισφαίριο έχουμε και πιο συγκεκριμένα με κύριο κέντρο του μετωπιαίου λοβού την έννοια της εξατομικευμένης ευδαιμονίας με βάση ορθολογιστικές μεθόδους και οικονομικές αξίες.
Με την εξέλιξη από την εποχή του Προμηθέα μέχρι τώρα και με ιδιαίτερα μια έμφαση που δόθηκε στην καλλιέργεια αυτών των εγκεφαλικών κέντρων από επανάληψη ανάλογων πράξεων στην εποχή του διαφωτισμού, φτάσαμε σήμερα να έχουμε σαν κυρίαρχο αποτέλεσμα το «μισό» του πνεύματος μας να κυριαρχείται από αυτές τις ιδεοληψίες. 
Από την άλλη μεριά, υπάρχει στον καθένα μας μια μικρή «υγιής» σχιζοφρένεια, η οποία αποτελεί την αντίδραση της μονοδιάστατης αυτής σκέψης. Είναι αυτή του δεξιού ημισφαιρίου που μας οδηγεί στην έννοια της φαντασίας και της δημιουργίας. Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται αυτό που λέμε η επιρροή του δυτικού πολιτισμού, έχουμε μια απώλεια λειτουργικής ικανότητας και επιβολής του δεξιού ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα η ζωή μας κάθε μέρα να γίνεται πιο υπολογιστική και μαύρη.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.