ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΛΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ, ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ Η ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝΕ ΜΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ «ΥΠΟΥΛΗ» ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ.
Εν προκειμένω αυτή η «ύπουλη» διεργασία είναι η συσσώρευση ελευθέρων ριζών οξυγόνου και διοξειδίου στα επίπεδα των αξόνων των νευροκυττάρων όπου προκαλούν μια καταστροφή των μιτοχονδρίων.
Τα μιτοχόνδρια είναι οι αποθήκες ενέργειας που χρειάζονται τα νευροκύτταρα προκειμένου να λειτουργήσουν και να «ζήσουν».
Αυξημένες διαταραχές των μιτοχονδρίων συνολικά οδηγούνε σε βλάβες οι οποίες κλινικά πολλές φορές μένουν ανεξήγητες επειδή η «μικροαιτία» που δημιούργησε την όλη διαδικασία δεν είναι εμφανής και δεν λαμβάνεται κλινικά υπόψη.
Βέβαια σήμερα με τα διαγνωστικά μέσα που έχουμε τόσο τα απεικονιστικά όσο και τα νευροφυσιολογικά εντοπίζουμε πάρα πολύ τακτικά αυτές τις βλάβες αλλά η εκτίμησή τους και κατά συνέπεια η απόφαση για μια θεραπευτική αγωγή, δυσκολεύει λόγω του ότι είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια «ενεργειακή διαταραχή». Αυτό το γεγονός δίνει αφορμή στους νευρολόγους σε μια τέτοια είδους βλάβη και πέρα από ένα εκτεταμένο ιστορικό σε περιπτώσεις που έχουμε συμπτωματολογία από εγκεφαλικές διαταραχές να γίνεται έρευνα σε βάθος και για τυχόν τέτοιες βλάβες των μιτοχονδρίων ώστε να μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει έγκαιρα και σωστά το πρόβλημα.
Πρόκειται για μια νευρολογία του μέλλοντος αλλά σιγά-σιγά θα αποκατασταθεί και θα πάρει αυτή την μορφή που παίρνουν όλες οι θεραπείες με τον καιρό και την συνήθεια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.