ΉΔΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΠΑΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ALZHEIMER.
Φαίνεται ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση.
Η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση είναι η νόσος που προσβάλλει τους κινητικούς πυρήνες των νεύρων τόσο στον εγκέφαλο όσο και σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης.
Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από αδυναμία των μυών και ταυτόχρονη ατροφία, μέχρι πλήρη αποδυνάμωση των αναπνευστικών μυών που οδηγεί στον μαρασμό λόγω πνευμονικής ανεπάρκειας και στον θάνατο.
Η τρομερή αυτή αρρώστια, από τι φαίνεται από τις τελευταίες εξετάσεις που έχουν γίνει, έχει και αυτή μια αιτία στην παθολογική συγκέντρωση «ανωμάλων» πρωτεϊνικών τμημάτων στους εν λόγω κινητικούς πυρήνες.
Συγκεκριμένα, μια πρωτεΐνη κλειδί με το όνομα ubikilin 2 εμποδίζει την αποκομιδή των πρωτεϊνικών εκείνων αλυσίδων, οι οποίες όταν συσσωρεύονται στους κόμβους των νευρικών κυττάρων των κινητικών νεύρων εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία.
Είναι μια ανακάλυψη, ιδιαίτερης σημασίας ,διότι πέρα από το ότι πλέον ερχόμαστε πιο κοντά στη αιτία αυτής της νόσου, βρισκόμαστε και πιο κοντά στην θεραπευτική αγωγή.
Η βασική διαταραχή βρίσκεται κυρίως στο πυρήνα DNA, σε ορισμένα κύτταρα και συγκεκριμένα στο λεγόμενο m RΝΑ, δηλαδή ένα στοιχείο του κυττάρου που μεταφέρει κάποια πληροφορία από το ένα μέρος του κυττάρου στο άλλο.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.