ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΧΟΥΝΕ ΒΡΕΘΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝΕ ΣΕ «ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ» ΜΝΗΜΗ.
Σε αυτόν τον διαχωρισμό βασικό ρόλο παίζει ο χρόνος. Τι εννοούμε παλιά και καινούρια μνήμη.
Οι Αγγλοσάξωνες έχουνε βρει τον πιο επιτυχημένο ορισμό σε ότι αφορά την καινούρια μνήμη ονομάζοντας την Sort term memory θέλοντας να καταδείξουνε την πληροφορία που καταγράφεται άμεσα ενώ τα γεγονότα τρέχουν.
Δηλαδή σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό είναι πολύ ουσιαστικό για αυτό όταν μιλάμε έχω διαταραχές της προσφάτου μνήμης και δεν θυμάμαι «χτές τι έφαγα» τότε δεν μιλάμε για την Sort term memory μιλάμε για την long term memory (LTM) δηλαδή για την παλιά μνήμη.
Εάν κάποιος κατά την διάρκεια μιας διάλεξης ξεχνάει μετά το πέρας αυτής ορισμένα κομμάτια ή δεν έχει πλήρη ειρμό των όσων άκουσε τότε μιλάμε για διαταραχή της παλιάς μνήμης.
Όπως είπαμε η διαταραχή αυτή ξεκινάει πριν μερικά δευτερόλεπτα. Για αυτόν τον λόγο η πρόσφατη μνήμη αυτή που είναι παρούσα στα γεγονότα και έχει δυνατότητα καταγραφής λέγεται και άμεση μνήμη ή πολύ τακτικότερα σαν εργασιακή μνήμη.
Όταν μιλάμε για διαταραχές της εργασιακής μνήμης καταλαβαίνουμε ότι η διαταραχή υφίσταται σχεδόν κατά την ώρα που ακούμε και δεν καταγράφουμε κάτι.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.