ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ «ΑΝΑΤΟΜΙΑ» ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΛΗ.
Η λειτουργία της μνήμης ουσιαστικά βασίζεται σε ότι αφορά τη φυσιολογία στην λειτουργία της σύναψης μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Στο σημείο αυτό πέφτει το δυναμικό των κυττάρων και έτσι βρίσκουν ευκαιρία τα κύτταρα που διεγείρονται από την πληροφορία που παίρνουν από το εξωτερικό περιβάλλον να αυξήσουν τον ερεθισμό και να τον προχωρήσουνε σε μια σύναψη στην άλλη.
Αυτό συνεχίζεται και όταν ο ηλεκτρισμός αυξάνεται δηλαδή όταν οι πληροφορίες αυξάνονται τόσο και οι συνάψεις που συνδέονται σε αυτό το κύκλωμα αυξάνονται και αυτές.
Αυτός ο συνεχής ερεθισμός φέρνει και μια «ανατομική» αλλαγή δηλαδή αυτή των κυττάρων που αυξάνουνε τις συνάψεις με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και να ανεβαίνει και ο αριθμός των κυττάρων τα οποία συμμετέχουν σε αυτήν την διαδικασία.
Αυτός ο μηχανισμός λέγεται νόμος του ΧΕΠ από τον Ντόναλντ Χεπ που ανακάλυψε μαζί με τον Ερικ Αντρι την διαδικασία αυτή και μάλιστα ο δεύτερος πήρε και το βραβείο Νόμπελ της φυσιολογίας για αυτόν τον λόγο.
Συμπληρώνοντας πρέπει να πούμε ότι αυτοί οι συνεχείς ερεθισμοί της μνήμης διογκώνουνε μέσω των αυξημένων και αυξανόμενων νευρικών κυττάρων την περιοχή αυτή του εγκεφάλου.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.