ΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

Η ΟΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΑΧΙΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ.
Κοιλιακό και ραχιαίο ρεύμα της όρασης ονομάζονται έτσι διότι το ένα ακολουθεί την ραχιαία πλευρά του εγκεφάλου ενώ το άλλο την κοιλιακή.
Και για τις δύο περιπτώσεις διεγείρονται άλλοι πυρήνες, συμμετέχουν άλλοι εγκεφαλικοί σχηματισμοί και παρόλο που επικοινωνούν ταυτόχρονα τα δύο ρεύματα μεταξύ τους έχουν σχεδόν μια «ανεξάρτητη» δουλειά που πραγματοποιεί ένα τμήμα της όρασης και της προσαρμογής του χώρου.
Είναι καλό να ξέρουμε αυτή την διαφορά διότι καταλαβαίνουμε καλύτερα και τις παθήσεις που προέρχονται.
Στο μεν κοιλιακό ρεύμα της όρασης πρόκειται για το λεγόμενο μονοπάτι του «τι» ενώ στο ραχιαίο ρεύμα έχουμε να κάνουμε με το μονοπάτι του «που».
Τόσο «τι» όσο και «πού» αφορά τις ίδιες λειτουργίες αλλά διαπραγματεύονται την κατάσταση τους διαφορετικά π.χ. με το μονοπάτι του «τι» δηλαδή με το κοιλιακό ρεύμα αναγνωρίζει ο εγκέφαλος τι βλέπει, τι σχήμα έχει και σε τι σχέση είναι αυτά που βλέπει το ένα με το άλλο.
Με το μονοπάτι του «που» βλέπει τι είναι αυτό, που είναι και ποια σχέση έχει ο τόπος, ο χρόνος και η όραση.
Όλα αυτά είναι πολύ πιο πολύπλοκα αλλά αξίζει κανείς να τα αναλύσει γιατί αν απλώς φανταστεί την διαφορετικότητά τους δεν χρειάζεται να μπει και σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Καταλαβαίνει πόσο ουσιαστικό είναι το θέμα της όρασης και πόσο διαφορετικά πρέπει να επεξεργάζεται όταν υπάρχει μια παθογένεια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.