ΜΗΝΙΓΓΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟ ΜΗΝΙΓΓΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΟΓΚΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 5% ΜΕ 10% ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗΝΙΓΓΕΣ ΤΟΥ.
Επειδή δεν παύει το μηνιγγίωμα να είναι μια μορφή όγκου που πρέπει να ελεγχθεί πάντοτε μέχρι κεραίας έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι τι συμβαίνει, η καλύτερη περίπτωση μετά την εντόπιση της είναι η διερεύνησή του μέσω μιας μαγνητικής αγγειογραφίας.
Ο στόχος αυτής της εξέτασης είναι να μπορέσει να ελέγξει όλους τους κλάδους που τροφοδοτούν τον όγκο και να κοιτάξει μήπως αυτοί οι κλάδοι με τον όγκο στριμώχνουν ή πιέζουνε άλλα αγγεία με αποτέλεσμα να προκαλούν άλλες δυσάρεστες ιατρικές καταστάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μηνιγγιώματος της ελάσσονος πτέρυγας του σφηνοειδούς που πολλές φορές περιβάλλει, πιέζει, στραγγαλίζει την καρωτίδα.
Έτσι, έχοντας μια χαρακτηριστική εικόνα από το αγγειακό «δένδρο» του μηνιγγιώματος, μπορεί ο χειρούργος να εμβολίσει μερικά σημεία έτσι που να προκαλέσει την σταδιακή του αποτροφοδότηση και τον μαρασμό του.
Σήμερα αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ πιο εύκολες από ότι στο παρελθόν και δεν πρέπει να αποφεύγονται για το καλό του ασθενούς.
Ούτε πρέπει ένα μηνιγγίωμα, επειδή έχει την ετικέτα του καλοήθους, να «αφήνεται» απείραχτο για χρόνια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.