ΕΝΑ ΔΙΧΤΥ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΝΩΤΙΑΙΟ ΜΥΕΛΟ) ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΑΝ «ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ» ΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΥΡΙΚΟ ΙΣΤΟ.
Ο εγκεφαλικός, αιματικός φραγμός των ενδοθηλιακών κυττάρων είναι πραγματικά μια μεγάλη «εφεύρεση» της φύσης προκειμένου να προστατεύσει το πιο ευπαθές μέρος του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο και να του δώσει την δυνατότητα να εκτελεί όλες εκείνες τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την ζωή και την ανάπτυξη του ατόμου.
Ο φραγμός αυτός που αποτελείται από αυτά τα βασικά κύτταρα μπορεί και ελέγχει τα σωματίδια αυτά που περνούν ανάμεσα από τα κύτταρα ή οι πρωτεΐνες που περνούνε με ειδικό μηχανισμό μέσα από αυτό, ακόμη επίσης έχει στην επιφάνειά του υποδοχείς που παραλαμβάνουν ουσίες και τις μεταφέρουν από την άλλη μεριά μετά την επεξεργασία στον εγκέφαλο ή περιέχει κυστίδια που και αυτά κλείνουν μέσα τους ειδικές πρωτεΐνες ή άλλα μικροσωματίδια που τα περνάνε από την μεριά του εγκεφάλου.
Γενικά αυτό το φιλτράρισμα δίνει την δυνατότητα σε συνεργασία με ουσίες που έχουν τα ίδια ενδοθηλιακά αυτά κύτταρα και κυρίως με αυτούς που προκαλούν την εμβρυογένεση, όπως τον αγγειακό, ενδοθηλιακό, αυξητικό παράγοντα να τροποποιούν όλη την λειτουργία έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
Σε διαταραχές του φραγμού πάντοτε εμφανίζονται έντονα προβλήματα νευρολογικής φύσης τα οποία έχουνε ταχεία ανάπτυξη και άσχημη κατάληξη.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.