ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1 ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.Συγκεκριμένα στο πάγκρεας, σε μια περιοχή που λέγεται νησίδια του Λάνγκερχανς υπάρχουνε ειδικά κύτταρα τα λεγόμενα κύτταρα Β.
Αυτά τα κύτταρα περιέχουν κυστίδια μέσα στα οποία είναι η ινσουλίνη η οποία όταν θα φύγει από το πάγκρεας βοηθάει τους ιστούς του σώματος να προσλάβουν το σάκχαρο που χρειάζονται για την ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία τους.
Αν για οποιαδήποτε αιτία, όπως γίνεται στην περίπτωση αυτή του σακχαρώδη διαβήτη, δεν «τακτοποιηθεί» αυτή η διαδικασία τότε αυξάνεται κατακόρυφα η γλυκόζη του αίματος στο σώμα με αποτέλεσμα να έρθει νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, μεγαλοκαρδία και άλλες επιπλοκές.
Οι ερευνητές λοιπόν ερευνώντας τα κύτταρα Β είδανε ότι πίσω από αυτήν την διαδικασία, προκειμένου να εξελιχθεί, «κρύβονται» τριών ειδών αντισώματα. Το ένα είναι της ινσουλίνης, το δεύτερο είναι μια καρβοξυλάση του γλουταμινικού οξέος και το τρίτο είναι ένα αντιγόνο 2 των νησιδίων, αυτό που είναι κυρίως υπεύθυνο για την έκχυση της ινσουλίνης.
Όταν υπάρχουνε αυτά τα αντιγόνα ελεύθερα στο σώμα τότε σημαίνει ότι έχουμε σε εξέλιξη νοσηρές καταστάσεις που οδηγούν στον διαβήτη τύπου 1 και αυτό κρατάει αρκετό καιρό πριν εμφανιστεί.
Εάν όμως μπορέσουμε αυτά και τα εντοπίσουμε έγκαιρα τότε απομονώνοντας αυτά τα αντισώματα δεν έχουμε την γένεση του διαβήτη τύπου 1 πράγμα που βοηθάει ιδιαίτερα στην θεραπεία αυτού του νοσήματος που βασανίζει τόσο τους ασθενείς.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.