ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΝΤΙΟΥΚ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.
Βέβαια πρόκειται για κάτι παλιό σαν υπόθεση άλλα πρώτη φορά πιστοποιείται επιστημονικά και πλέον καθίσταται γνωστό ότι δεν ανεβαίνει η ευφορία με ένα απλώς τσιγάρο ή το άναμμα του αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη «ποσότητα» προκειμένου κάποιος να ευχαριστηθεί αυτό που περιμένει άρα κατά τον κλασσικό τρόπο του εθισμού να αυξήσει την «κατανάλωση» για να φτάσει το επίπεδο ευχαρίστησης που θέλει.
Το πώς γίνεται ορισμένοι άνθρωποι μόνο με το βλέμμα σε ένα τσιγάρο να αισθάνονται ανακουφισμένοι μας λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντιούκ της Αμερικής είναι «θέμα εγκεφάλου». Και βέβαια είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος παίζει κεντρικό ρόλο. Λίγο πολύ ξέρουμε ότι αυτόν τον ρόλο με το σύστημα επιβράδυνσης απογοήτευσης που υφίσταται στο δρέπανο του εγκεφάλου αλλά την ακριβή λειτουργία δεν μπορεί να την γνωρίζει κανείς. Απλώς η νέα πιστοποίηση που έρχεται ότι με ένα τσιγάρο δεν φτάνει κανείς προκειμένου να έρθει στην ικανοποίηση του εθισμού αλλάζει όλα τα πλάνα που υπήρχαν μέχρι τώρα στις διάφορες θεωρίες απεξάρτησης.
Μια έρευνα πρέπει να γίνει πολύ πιο κεντρική, ενδοεγκεφαλική και εκεί να βρεθεί το κλειδί για το άνοιγμα της πόρτας της γνώσης της απεξάρτησης.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.