ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ Τ – ΚΥΤΤΑΡΑ

ΤΑ Τ – ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Πρόκειται για μια ομάδα κυττάρων που παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια και έχουνε χαρακτηριστικές ιδιότητες. Στην επιφάνειά τους κουβαλούν συγκεκριμένους υποδοχείς μέσα στους οποίους ταιριάζουν απόλυτα κάποιες ουσίες που λέγονται αντιγόνα. Ακριβώς όπως το κλειδί στην κλειδαριά.
Τα Τ – κύτταρα κάθονται στους λεμφαδένες περιμένοντας να προσκολληθούν επάνω τους τα μακροφάγα μαζί με τα αντιγόνα.
Μόλις γίνει αυτό εδώ το γεγονός αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται τα Τ – κύτταρα με έναν πολύ γρήγορο ρυθμό.
Μετά τον πολλαπλασιασμό τα Τ – κύτταρα δημιουργούν πάρα πολλά θυγατρικά κύτταρα τα οποία αφήνουν τους λεμφαδένες και ψάχνουνε μέσα στο αίμα για τους διεγέρτες εκείνους (π.χ. μολυσματικούς παράγοντες) που προκάλεσαν την αντίδραση αντιγόνου μακροκυττάρων.
Στην ουσία πρόκειται για μια πάρα πολύ απλή διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί με αυτόν τον τρόπο να αιχμαλωτίσει όλα εκείνα τα ξένα κύτταρα που προσβάλλουν τον οργανισμό. Βέβαια αυτό δεν ισχύει στην σκλήρυνση κατά πλάκας όπου τα Τ – κύτταρα δεν στρέφονται σε ειδικά αντιγόνα όπως γίνεται στην περίπτωση της ειδικής αυτής αντίδρασης του ανοσοποιητικού όπου έχουμε συγκεκριμένα μικρόβια αλλά στρέφονται κατά κύριο λόγο στα ίδια κύτταρα της μυελίνης και έτσι αρχίζει η πορεία της νόσου.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.