ΣΠΑΝΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΡΙΟ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Φρανς Τέλεκομ. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αυτή τα τελευταία δύο χρόνια οδηγήθηκαν 36 φορές σε μια απόπειρα αυτοκτονίας εκ των οποίων οι 23 ήταν επιτυχημένες.
Βέβαια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναλογικά ο μέσος όρος των αυτοκτονιών ως προς τους εργαζομένους αντιστοιχεί με τον ανάλογο μέσο όρο του Γαλλικού πληθυσμού.
Όντως 17,6% αυτοκτονίες τον χρόνο είναι ο μέσος όρος ανά 100.000 κατοίκους στην Γαλλία. Έχει φτάσει όλη η ιστορία στο κόκκινο και χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι αυτόχειρες επιλέγουν και διαφορετικό τρόπο. Άλλος με το να ριχτεί στο κενό, ο δεύτερος να πάρει φάρμακα ο τρίτος να αυτοτραυματιστεί κ.τ.λ.
Η εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος και η αβεβαιότητα σε ότι αφορά το αύριο ωθούν τους ανθρώπους αυτούς πλέον σχεδόν μαζικά εντός του ίδιου χώρου να σκέφτονται την αυτοκτονία. Ακόμα και το υπουργείο εργασίας της Γαλλίας ανέλαβε πρωτοβουλία παρακαλώντας τον Γενικό Διευθυντή να μετριάσει το βήμα των μεταρρυθμίσεων σε ότι αφορά τις εργασιακές συνθήκες προκειμένου να προστατέψει τους εργαζομένους. Το δυσάρεστο είναι ότι οι συνθήκες αυτές εργασίας στην συγκεκριμένη εταιρεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρούνται σχεδόν ιδανικές. Άρα εκείνο που πρέπει κυρίως να σηματοδοτήσει αυτή η παρατήρηση είναι ότι έχουμε μια γενικευμένη πτώση του ηθικού ιδιαίτερα σε ανθρώπους που εργάζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Το πεσμένο αυτό ηθικό ίσως με την κατάθλιψη που φέρνει δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αυτοκτονία. Πάντως όπως και να έχει πρέπει η ψυχιατρική έρευνα να γίνει πιο εντατική προκειμένου να μην φτάσουμε σε μαζικές εκδηλώσεις.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.