ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ

Ο ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ «ΥΠΟΥΛΗ» ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ.
Κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα εξελιχθεί και μόνο συνήθως κατόπιν επιμονής ή συμπτώσεων γίνεται η διάγνωση του.
Αυτό που κάνει ο εγκέφαλος είναι να αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση με αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο να έρχονται διαταραχές της όρασης, αταξία, συχνοουρία και εγκεφαλικές κρίσεις.
Πολλά είναι τα αίτια του υδροκέφαλου.
Το ένα και κυριότερο είναι η μεγάλη αύξηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Είναι το υγρό που παράγεται μέσα στις κοιλίες του εγκεφάλου και για κάποιους λόγους η παραγωγή είναι πάρα πολύ μεγάλη έτσι που να μην μπορεί ο εγκεφαλικός σχηματισμός να το θέσει επαρκώς σε κυκλοφορία προκειμένου να εκτονώσει την πίεσή του και να δημιουργείται η πίεση προς το παρέγχυμα του εγκεφάλου και έχουμε το λεγόμενο δυσαπορροφητικό υδροκέφαλο.
Πολλές φορές όμως είναι και η διαταραχή της απορρόφησης που είναι και η πλέον συνηθισμένη που ο εγκέφαλος ενώ παράγει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και το διοχετεύει στην περιφέρεια αυτό δεν απορροφάται αρκετά και έτσι δημιουργείται ο δυσαπορροφητικός υδροκέφαλος ή αποφρακτικός υδροκέφαλος.
Και τέλος υπάρχει και ο υδροκέφαλος που δημιουργείται από την ατροφία της εγκεφαλικής μάζας, ο λεγόμενος υδροκέφαλος κενού ο οποίος είναι και λιγότερο επικίνδυνος.

1 Comment:

  1. Unknown σχολίασε...
    Καλησπέρα!

    Πως αντιμετωπίζεται ο υδροκέφαλος από κενό, που δημιουργήθηκε λόγω χειρουργικής επέμβασης για αφαίρεση όγκου εγκεφάλου (γλοιοβλάστωμα)?

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.