ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΒΙΩΝ.
Οι φοβικές αυτές καταστάσεις έχουν αποδείξει ότι είναι και σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα της κληρονομικότητας.
Έχει υπολογιστεί ότι σε ένα ποσοστό περίπου 40% έως 60% όπου υπάρχουνε φοβικές διαταραχές υπάρχει μια γενικευμένη κληρονομικότητα. Η κληρονομικότητα αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα νευροδιαβιβαστών που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο και με τις διαταραχές του προκαλεί συγκεκριμένες φοβικές καταστάσεις. Διαβιβαστές όπως η σεροτονίνη η νοραδρεναλίνη, οι επονομαζόμενες επίσης συναισθηματικές ορμόνες παίζουν ένα ρόλο ουσιαστικό στην πρόκληση των φοβικών διαταραχών. Ο ρόλος τους αυτός βασίζεται στην ιδιότητά τους να μεταφέρουνε πληροφορίες από ένα νευροκύτταρο στο άλλο.
Με τον τρόπο αυτό ο όγκος τους ή η ένταση της συγκέντρωσής τους επηρεάζει την διάθεση. Φαίνεται ότι η σεροτονίνη παίζει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο για την πρόκληση του φόβου. Ιατρικές έρευνες έχουνε δείξει τον τελευταίο καιρό ότι κάποια φάρμακα τα λεγόμενα αντικαταθλιπτικά που έχουνε σαν στόχο την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μειώνουν με ουσιαστική δυνατότητα τα αισθήματα του φόβου.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.