ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ


Ο ΟΡΟΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜΉταν η πρώτη φορά που η ερευνητική ψυχιατρική είχε στην διάθεση της τόσο πολύ «υλικό» και σύγχρονα μέσα (εγκεφαλογράφους – τομογράφους κ.λ.π.) για να κάνει την έρευνα αυτή. Παράλληλα είχε μια κοινή αφετηρία για όλους τους εξεταζόμενους. Αυτήν της εμπειρίας του πολέμου.
Οι εκτεταμένες έρευνες έδειξαν μια συρρίκνωση ενός τμήματος του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος.
Μάλιστα υπήρχε μια αναλογία μεταξύ τραυματικών εμπειριών και βαθμού συρρίκνωσης του ιππόκαμπου.Έτσι στηρίχθηκε η υπόθεση ότι κάθε τραυματικό ψυχικό βίωμα δημιουργεί μια τοξική βιολογική αντίδραση που με την σειρά της καταστρέφει τα κύτταρα του ιππόκαμπου.
Όσο δε αυτά λιγοστεύουν τόσο μικραίνει η αντοχή στο στρες με αποτέλεσμα την ψυχική παράλυση του ασθενή. Έτσι άγριοι στρατιώτες μετά από επανειλημμένα ψυχικά τραύματα του πολέμου φτάνανε στο σημείο να μην μπορούν να περάσουν το πεζοδρόμιο μόνοι τους.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι διαταραχές του μετατραυματικού συνδρόμου αποτελούν οργανική νόσου όπως περίπου ένα εγκεφαλικό σε «δόσεις».

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.