ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ


ΜΙΑ ΝΕΥΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ «ΔΙΑΚΟΠΤΗ» ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.Τα συμπτώματα του πανικού είναι γνωστά όπου μετά από ένα ερέθισμα το σώμα πέφτει σε μια εκτεταμένη διαταραχή εγρήγορσης με ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις υπερκινητικότητα και υψηλή εγρήγορση για μια δράση που δεν χρειάζεται.
Βέβαια όλα αυτά είναι το τελικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά όμως αυτό που το προκαλεί πολύ απλά είναι μια διαταραχή στον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια «κακή» συνεννόηση μεταξύ αμυγδαλής και ιπποκάμπου η οποία φέρνει αυτήν την κατάσταση. Και η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος είναι εγκεφαλικοί σχηματισμοί από σχεδόν όμοια κύτταρα τα οποία όμως έχουνε διαφορετικές λειτουργίες.
Η αμυγδαλή είναι αυτή που δημιουργεί την αναταραχή παίρνοντας ένα εξωτερικό ερέθισμα π.χ. βλέποντας μια σκιά και μετατρέποντας το αυτό σε μια διαδικασία φόβου και μετά πανικού γιατί ακριβώς ο ιππόκαμπος που είναι ο «διακόπτης» της έντασης του φόβου δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να αξιολογήσει την κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι να μην σταματά την δραστηριότητά του και έτσι λειτουργώντας η αμυγδαλή σε μια κατάσταση υπερδοσολογίας βιοχημικών διαταραχών προκαλεί τον συνεχή πανικό. Βέβαια αυτά είναι αρκετά εκλαϊκευμένα. Πάντως στην ουσία πρόκειται για αυτή την διαδικασία και αν μάλιστα κάποιος βιοχημικά (φάρμακα) ή βιοηλεκτρικά (σοκ) μπορεί να προκαλέσει μια διακοπή αυτής της σχέσης τότε λύνεται και το φαινόμενο του πανικού. Βέβαια εδώ το timing παίζει μεγάλο ρόλο, ποια στιγμή θα γίνει αυτό και σε ποια κατάσταση έχει ανέβει η διέγερση.
Όσο περισσότερο η διέγερση μεγαλώνει τόσο είναι δυσκολότερο να τιθασεύσει κανείς τον έναν ή τον άλλο σχηματισμό.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.