ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 10% ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΧΟΥΝΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΓΕΝΗ ΜΕ ΜΙΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ.Υπολογίζεται ότι περίπου στο 1% όλων των ανθρώπων κατά την διάρκεια της ζωής τους εμφανίζουν μια ψυχωσική σχιζοφρενική αντίδραση. Θεωρητικά κάθε άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει αρκετές φορές στην ζωή του μια σχιζοφρενική διαταραχή. Βέβαια για ιατρικούς και ιδεοντολογικούς λόγους και για λόγους ιατρικής ευκαιρίας?? χωρίζουν τα περιστατικά σε δύο μεγάλες ομάδες. Σε αυτή των ενδογενών και εξωγενών αιτιών της ψύχωσης.
Για ενδογενή πρόκειται για τα περιστατικά που εμφανίζονται καθαρά από παράγοντες εσωτερικούς χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση και χωρίς ακόμη να γνωρίζουν και την αιτία.
Αντίθετα οι εξωγενείς σχιζοφρενικές ψυχώσεις έχουνε την αιτία σε οργανικά περιστατικά όπως π.χ. σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό λόγω λήψεως ναρκωτικών (ηρωίνη, αμφεταμίνες, LSD) ή σωματικές αρρώστιες όπως υψηλό πυρετό, εγκεφαλικά τραύματα, εγκεφαλίτιδες κ.τ.λ.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι ψυχώσεις σε ποσοστό είναι ανάλογες χωρίς να διαφέρουν στις πληθυσμιακές ομάδες με αυτές του διαβήτη.
Τα τελευταία χρόνια λόγο στρεσογόνων παραγόντων της καθημερινότητας η συχνότητα εμφάνισής τους παγκόσμια είναι πολύ περισσότερη. Βέβαια εδώ παίζει και η ρύπανση του περιβάλλοντος ένα ρόλο. Ο αριθμός γενικά των ασθενών με σχιζοφρενικά επεισόδια είναι πάρα πολύ μεγάλος και είναι αρκετά δύσκολο να γίνει μια συγκεκριμένη στατιστική ώστε να αποδοθούν σταθερές δομές στην εμφάνιση της νόσου.
Το γεγονός αυτό οφείλεται ότι και πολλοί πάσχοντες ίσως οι περισσότεροι δεν παρουσιάζονται για ιατρική περίθαλψη και έτσι λοιπόν διαφεύγουν της καταγραφής των περιστατικών.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές οι γιατροί εκπλήσσονται από την εμφάνιση και κυρίως ενδοοικογενειακούς ή κοινωνικούς ομόκεντρους κύκλους της εμφάνισης των ψυχωτικών καταστάσεων.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.