ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΨΕΙΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΙΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΕΙ Η ΡΟΗ ΤΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Οι διάφορες τάσεις που κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα από την περιφέρεια, δέρμα, αισθητήρια όργανα κ.τ.λ. για να φτάσει στον εγκέφαλο λέγονται συνάψεις. Πρόκειται για θέσεις όπου ένα νευρικό κύτταρο επικοινωνεί με άλλο και μεταδίδει τον ερεθισμό από αυτό στο επόμενο. Η πρώτη σύναψη γίνεται στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης όπου μεταβιβάζεται ο ερεθισμός, γίνεται βιοηλεκτρικό ρεύμα και η δεύτερη σύναψη , ο κόμβος δηλαδή που μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα είναι από την περιοχή της σπονδυλικής στήλης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέει τον εγκέφαλο με την σπονδυλική στήλη λειτουργικά και λέγεται στέλεχος του εγκεφάλου. Εκεί γίνεται η επεξεργασία του ερεθίσματος, πολλαπλασιάζεται και μεταφέρεται στο επόμενο στάδιο που είναι η σύναψη του δικτυωτού σχηματισμού.
Το τρίτο σημείο των διασυνδέσεων (συνάψεων) είναι ο λεγόμενος δικτυωτός σχηματισμός που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και τον προθάλαμο της «διάθεσης» διότι σε αυτό το σημείο η επεξεργασία του ερεθίσματος γίνεται με την ντοπαμίνη η οποία εάν πέσει πολύ πολλαπλασιάζει τον ερεθισμό και τον μεταφέρει πάρα πολύ έντονα στον φλοιό του εγκεφάλου όπου καταγράφεται πλέον η ψύχωση. Η υπέρμετρη έκθεση της ντοπαμίνης που γίνεται σε αυτό το σημείο πολλαπλασιάζει τον ερεθισμό σε τέτοιο βαθμό που είναι άγνωστος για τον οργανισμό, δεν έχει ανάλογες εμπειρίες «μέσα του» από τέτοιου είδους «βιοχημικά σοκ» και το αποτέλεσμα είναι να εκλαμβάνεται σαν ψευδαίσθηση, σαν ανησυχία, υπερδιέγερση κ.τ.λ. Δηλαδή έχουμε την αρχή της ψύχωσης.
Απλά οι συνάψεις είναι αυτές που πρέπει να έχουμε κατά νου ως κλιμακωτά φτάνει ένα ερέθισμα που είναι συνηθισμένο να γίνεται για τον οργανισμό μια ψυχωτική αντίδραση. Δηλαδή μεταξύ προτελευταίας και τελευταίας σύναψης, εκεί παίζεται το όλο παιχνίδι της πρόκυψης της ψύχωσης.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.