Η «ΗΠΙΑ» ΨΥΧΩΣΗ

Η ΗΠΙΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΗ ΨΥΧΩΣΗ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ
Σε αντίθεση από τις «καραμπινάτες» μορφές της σχιζοφρένειας υπάρχει και μια άλλη μορφή, η λεγόμενη «ήπια μορφή» η οποία κυριολεκτικά στην διαδρομή της ζωής εισβάλλει έρποντας και καταστρέφει προσωπικότητα και ζωή του ασθενή.
Εδώ σπάνια έχουμε την εμφάνιση των τυπικών σχιζοφρενικών συμπτωμάτων όπως είναι οι διαταραχές του «εγώ» οι παραισθήσεις, οι παρακρούσεις, η παράνοια και οι ψευδαισθήσεις.
Εδώ οι ασθενείς διαδοχικά αδιαφορούν για την ζωή, περιορίζονται μέχρι που φτάνει ένα σημείο όπου υπάρχει μια σαφής πτώση από την καθημερινή τους εμφάνιση και αντιμετώπιση των πραγμάτων σε ότι αφορά κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη.
Δηλαδή ξαφνικά φαίνεται ότι παραμελούν τις οικογενειακές τους ή επαγγελματικές τους και κυρίως προσωπικές τους υποχρεώσεις, κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους, απομονώνονται από το περιβάλλον τους, δεν συμμετέχουν, δεν δημιουργούν, δεν παράγουν.
Κατά αυτήν την διαδικασία πάρα πολλές φορές συμβαίνουν περίεργα και κωμικά γεγονότα. Η κατάσταση της ήπιας ψύχωσης είναι πάρα πολύ δύσκολη να διαγνωστεί και από τους ίδιους τους ασθενείς, πολύ δε περισσότερο από τους ασθενείς και χρειάζεται πραγματικά έναν ειδικό που να μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει την διαφορά της ως προς την υγιεινή καθημερινότητα.
Εργαστηριακές μέθοδοι όπως είναι η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου η ακόμη η 24ωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή που πολλές φορές λαμβάνουν χώρα για άλλα παθολογικά αίτια αποκαλύπτουν καταστάσεις που μπορούν να έχουν σχέση με την ήπια ψύχωση.
Κατά κανόνα μετά από αυτές τις καταστάσεις ακολουθεί και μια θεραπεία που είναι επιτυχής γιατί η συμπτωματολογία της πλέον είναι ευδιάκριτη και όχι τόσο ισχυρή.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.