ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΨΗ ΤΩΝ ΨΥΧΩΣΕΩΝ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ, ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ Η ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΨΗ ΤΩΝ ΨΥΧΩΣΕΩΝ ΣΕ ΙΣΧΥ.
Όταν εμφανίζεται μία ψύχωση και ιδιαίτερα σχιζοφρενικού τύπου στον κύκλο τον οικογενειακό και ανάμεσα στους συγγενείς προκύπτει μια πάρα πολύ βαθειά ανησυχία σε σχέση με το άγνωστο που αντιμετωπίζουν. Το άγνωστο δεν είναι απλώς άγνωστο αλλά παροδικά μεταβάλλεται σε ακατανόητο, δύσκολο ανυπέρβλητο. Αυτή η διαδικασία είναι εδώ και αιώνες. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια μόλις μερικές δεκαετίες δεν υπήρχανε καθόλου επιστημονικές σοβαροφανής ενδείξεις σε ότι αφορά την πρόκληση της νόσου.
Έτσι λοιπόν είχαν ανοιχτές πόρτες για να εισέλθουν οι διάφορες θεωρίες περί συνομωσίας ή ακόμη δεισιδαιμονίες, προκαταλήψεις κ.τ.λ.
Πολύ τακτικά συνδεότανε π.χ. η εμφάνιση των ασθενειών αυτών με ψυχολογικούς αλλά κυρίως περισσότερο θρησκευτικούς όρους διεργασίες και διασυνδέσεις. Ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια μετά από τις ανακαλύψεις της οργανικής επιστήμης νέες θεωρίες σε ότι αφορά την κατάσταση αυτή και την προέλευση των ψυχώσεων και την λάθος δρομολόγηση της ζωής η οποία φτάνει μερικές φορές έως και την υπερβολή να ισχυρίζεται κανείς ότι πρόκειται για διατροφικές διαταραχές.
Βέβαια υπάρχουνε και οι θρησκόληπτες θεωρίες που κατά κύριο λόγο αναφέρονται στην κατάληψη του πνεύματος από τον διάβολο ή στην κοσμική δραστηριότητα ή σε μαγικές δυνατότητες ακόμη και σε μια μακρινή στόχευσης ύπνωση. Μόλις την τελευταία δεκαετία με τις αναλύσεις του εγκεφαλογραφήματος και της τομογραφίας των ποζιτρονίων καθώς επίσης με την ανάπτυξη των τοίχων της νευροβιολογίας άρχισε να γίνεται περισσότερο αναγκαία και καθεστώς η επιστημονική παρατήρηση σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς για την πρόκληση των ψυχώσεων.
Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης παίρνουνε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία ενώ έχουνε πλέον επαρκή πληροφόρηση σε ότι αφορά το πεδίο των ασθενειών αυτών μερικές φορές ίσως για άκρως εμπορικούς λόγους ίσως για την δημιουργία εντυπώσεων προβάλλουνε τις ημιεπιστημονικές ή θεωρητικές ή ακόμη παραβολικές θεωρίες για την πρόκυψη των ψυχώσεων και σχιζοφρενειών.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.