ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ MARCHIAFAVA – BIGNAMI


ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΟ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ MARCHIAFAVA – BIGNAMI
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΜΕ ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
Στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα στην κεντρική Ιταλία και συγκεκριμένα σε μέρη όπου είχανε μεγάλη παραγωγή οικιακής κατασκευής κρασιού το γνωστό «κιάντι» παρουσιάσθηκε ένα φαινόμενο αλκοολισμού αρκετά ιδιόρρυθμο.
Κυρίως πρόσβαλε τους άντρες της 3ης μέχρι 6ης δεκάδας ηλικίας με χαρακτηριστικό εύρημα την κατάθλιψη την παράνοια μερικές φορές την άνοια, τακτικές επιληπτικές κρίσεις την χαρακτηριστική αλκοολική αταξία και πολλές φορές τους οδηγούσε στο κώμα.
Η διάρκεια του συνδρόμου ήταν 4 με 5 έτη και τελείωνε πάντοτε με θανατηφόρα αποτελέσματα.
Επειδή η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ τακτική 2 κορυφαίοι νευρολόγοι ο
Marchiafava και ο Βignami έψαξαν για χρόνια αυτήν την αρρώστια καταλήγοντας τελικά στο σύνδρομο που πήρε και το όνομά τους.
Το περίεργο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ήτανε τοι βλάβες που προκαλούσε αυτού του είδους το κρασί. Ήτανε στον εγκέφαλο πολύ πιο συχνές από ότι στο ήπαρ ή σε άλλα όργανα.
Καινούριες έρευνες δείχνουν ότι στους σύγχρονους αλκοολικούς παρουσιάζεται αυτό όλο και πιο τακτικότερα από ότι παλιά. Η καινούρια αυτή εμφάνιση του συνδρόμου Marchiafava – Βignami ίσως έχει την αιτία ότι και στο γεγονός ότι τα σημερινά ποτά περιέχουν λόγω της παράνομης κατασκευής που κατά κόρον εφαρμόζεται (μπόμπες) όλα τα άσχημα εκείνα συστατικά που προκαλούν τις εγκεφαλικές βλάβες σε μια περιοχή που λέγεται μεσολόβιο.
Πρόκειται για την περιοχή που ενώνει τα δύο ημισφαίρια το αριστερό και το δεξί του εγκεφάλου και περνάνε όλα τα νευρωνικά τόξα επικοινωνίας για αυτή την λειτουργία.
Η προσβολή του τμήματος αυτού του εγκεφάλου γεννά τα συμπτώματα που είπαμε παραπάνω και από ότι φαίνεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σήμερα από ότι παλιά.
Πιθανή έλλειψη βιταμινών Β ή άλλων τοξικών ουσιών όπως είναι το τσιγάρο ή οι διάφορες ναρκωτικές ουσίες πιθανόν να επιταχύνουν όλη αυτή την διαδικασία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.