ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Η ΑΥΡΑ ΤΩΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ


ΑΠΟ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΠΑΣΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, ΔΗΛΑΔΗ, ΓΙΑ ΜΙΑ «ΛΑΪΚΗ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΡΑ.
Οι ημικρανίες είναι έντονοι ξαφνικά εγκαθιστάμενοι πονοκέφαλοι, που προσβάλουν τη μία μεριά του κεφαλιού ή εναλλάξ. Εμφανίζονται στις γυναίκες πιο τακτικά από ότι στους άνδρες (ορμονική αιτιολογία) και είναι κληρονομικής προέλευσης.
Η αύρα των ημικρανιών είναι ουσιαστικά μια προειδοποίηση, που εκδηλώνεται με οπτικές, κινητικές ή αισθητηριακές διαταραχές («ζιγκ-ζαγκ», ζάλη με έντονη φωταψία ή σκότωμα, απώλεια όρασης, αίσθημα εμετού και ζάλης, μουδιάσματα ή παραλύσεις άκρων).
Η διάρκεια των διαταραχών είναι από δύο ώρες ως δύο μέρες και μπορούν να επαναλαμβάνονται μετά από ένα διάστημα ηρεμίας. Η αύρα προκαλείται από μια νευρική διαταραχή στον εγκέφαλο, συγκεκριμένα από μια δυσλειτουργία απελευθέρωσης του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης.
Η διαταραχή αυτή με τη σειρά της προκαλεί αγγειοδιασταλτικές διαταραχές, που κλινικά οδηγούν στην εμφάνιση της ημικρανίας με αύρα.
Η ημικρανία με αύρα είναι μια επικίνδυνη νευρολογική αρρώστια, που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και άμεση αντιμετώπιση. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι στην περίπτωσή της είναι οι αγγειοσπασμοί, που προκαλεί στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τις εγκεφαλικές αιμορραγίες και τα εγκεφαλικά έμφρακτα. Για αυτό, μόλις εμφανισθεί, πρέπει να εκτιμηθεί με το εγκεφαλογράφημα ο βαθμός της επικινδυνότητάς της και να αρχίσει η θεραπεία της.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.