ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: ΜΥΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ


Η ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΓΝΩΡΙΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΑΙΣΘΗΣΙΕΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΥΟΠΑΘΕΙΩΝ.
Η κολχικίνη είναι επικίνδυνη, λόγω του ότι αρκετές φορές -πιθανόν με βάση κάποια αλλεργική αντίδραση, που προσβάλει την μεμβράνη των μυϊκών ινών- διαταράσσεται η μίτωση και προκαλεί αύξηση των ουσιών δυστροφίνη και άλφα-σαρκογλυκογόνο, που με τη σειρά τους αφήνουν να δημιουργηθούν κύστες αέρος εντός του μυός με αποτέλεσμα την καταστροφή του.
Κατά κανόνα, έχουμε την παρουσία της μυοπάθειας από κολχικίνη, ύστερα από χρόνια χρήση του φαρμάκου. Αρκετές φορές, όμως, σε άτομα με τέτοια προδιάθεση μπορεί να εμφανισθεί και μετά από σύντομη χορήγηση κολχικινών.
Η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστική. Παρουσιάζεται αδυναμία των άκρων με έλλειψη αντανακλαστικών και ατροφία μυών, και μερικές φορές ζάλη.
Πάντα είναι ανεβασμένη η στρεπτοκινάση (CPK), ένα ένζυμο ενδεικτικό για την καταστροφή των μυών. Αν και αλλεργικές αντιδράσεις θεωρούνται υπεύθυνες, μέχρι στιγμής ο πλήρης παθολογικός μηχανισμούς αυτού του τύπου μυοπάθειας είναι άγνωστος. Συνεπώς, και η θεραπεία, πέραν της διακοπής της κολχικίνης, είναι καθαρά συμπτωματική.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.