ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ.
Η κατάθλιψη έχει λάβει στην Ευρώπη μια έκταση επιδημίας. Ένας στους δύο Ευρωπαίους μια φορά τουλάχιστον στην ζωή του λαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η κατάθλιψη περιστασιακά συνοδεύεται πολλές φορές και από αυτοάνοσα νοσήματα όπως π.χ. η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Υπάρχει δε ένα αυτοάνοσο νόσημα με μεγάλη συχνότητα (0,5-1%) του πληθυσμού, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που συνοδεύεται σχεδόν πάντα από την κατάθλιψη, σε σημείο που να θεωρείται ένα από τα συμπτώματά της.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί βλάβες στους συνδέσμους, τένοντες, χόνδρους αρθρώσεων, παραμορφώσεις αρθρώσεων και οστών
. Προσβάλει χέρια, πόδια, γόνατα, ώμους.
Ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπου ο ίδιος ο οργανισμός στρέφεται εναντίον του εαυτού του και του προκαλεί τις βλάβες. Σε προχωρημένα στάδια «χτυπάει» και καρδιά, λέμφο και εγκέφαλο.
Έχει «ημιτονοειδή» πορεία, όπως όλα τα αυτοάνοσα, με εξάρσεις και υφέσεις, που χρονικά έχουν διαφορετική διάρκεια από άτομο σε άτομο. Η κατάθλιψη, πάντα μαζί, ακολουθεί τις εξάρσεις και υφέσεις.
Η παράλληλη αυτή παθολογική «συμπεριφορά» την καθιστά ύποπτη για κοινή ρίζα με την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις φαρμακευτικά υποχωρήσει η ρευματοειδής αρθρίτιδα με βιολογικά ή συνθετικά φάρμακα, υποχωρεί και η κατάθλιψη.
Υπόνοιες ότι μορφές κατάθλιψης έχουν αυτοάνοσο χαρακτήρα έχουν εκδηλωθεί και σε συνύπαρξη με άλλα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πάντως η υποψία είναι βάσιμη και χρήζει έρευνας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.