Ο «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΦΕΡΝΕΙ ΦΩΤΟΧΗΜΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΕΣ.
Η επιπεφυκίτιδα είναι ο ερεθισμός του βλεννογόνου στο εσωτερικό των οφθαλμικών κογχών, που φέρνει ερεθισμό, τσούξιμο, δάκρυα και έντονο κνησμό. Η εγκεφαλοπάθεια είναι η προοδευτική ατροφία – συρρίκνωση – δυσλειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων με αποτέλεσμα την διαταραχή των γνωστικών και συναισθηματικών λειτουργιών σταδιακά μέχρι πλήρους αναστολής.
Πρόκειται για δύο διαφορετικής εξέλιξης νοσήματα. Το ένα η επιπεφυκίτιδα, αρχίζει αργά και εξελίσσεται σοβαρά. Η εγκεφαλοπάθεια αρχίζει σοβαρά και εξελίσσεται μοιραία. Και στις δύο, όμως, περιπτώσεις η πρόβλεψη και η ιατρική φροντίδα είναι απολύτως απαραίτητες. Η πρόβλεψη, μάλιστα, είναι σε αρκετές περιπτώσεις αρκετά εύκολη, διότι οι αιτίες είναι σχετικά γνωστές.
Στις βιομηχανικές περιοχές και σε περιοχές μεγάλων πόλεων με υψηλές συγκεντρώσεις περιβαλλοντολογικών ρυπών, οι δύο ασθένειες εμφανίζουν πολλαπλάσια ποσοστά σε σχέση με «παρθένες» αγροτικές περιοχές.
Η υπευθυνότητά του άνισου αυτού φαινομένου υφίσταται και αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις υψηλές συγκεντρώσεις του διοξειδίου του νίτρου, μιας χημικής ένωσης με χαρακτηριστική οσμή και βασικού συστατικού του φωτοχημικού νέφους, που πνίγει τις περιοχές αυτές.
Λύση περιβαλλοντολογική – πολιτική βέβαια δεν υπάρχει. Σαν μέτρα, όμως, πρώτης ανάγκης ενδείκνυνται διάφορα κολλύρια για τα μάτια, ανάλογα με την περίπτωση της βλαβερής επίδρασης, που έχουν υποστεί οι οφθαλμοί.
Τώρα για την εγκεφαλοπάθεια ισχύει μόνον η πρόληψη. Δηλαδή, να συμπληρώνουμε τακτικά ψυχομετρικά τεστ, για να βλέπουμε τις αποδόσεις μας, και τσεκ-απ εγκεφαλογραφήματος για να μας υποδεικνύει τυχόν ανάγκη θεραπείας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.