ΑΡΧΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


ΟΙ ΠΙΘΗΚΟΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Από έρευνες που γίνονται εδώ και χρόνια από ζωολόγους και επιστήμονες ερευνητές της συμπεριφοράς προκύπτει ότι στους πράσινους πιθήκους επικρατεί κατά κάποιο τρόπο μια διαδικασία εκλογής αρχηγού αναμενόμενη από αυτή που είναι γνωστή για τα ζώα.
Δηλαδή οι δυνατότεροι, ισχυρότεροι και οι πλέον επιθετικοί σε μια αγέλη πιθήκων είναι αυτοί που εκ του φυσικού γίνονται αρχηγοί και επιβάλλουν τον τρόπο τους, την κυριαρχία τους και τις υπηρεσίες που θέλουν στους υποτελείς τους.
Τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι. Εδώ και πολλά χρόνια παρατηρούν βιολόγοι του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στο πάρκο της Τανζανίας την συμπεριφορά αυτών των πιθήκων πολύ διεξοδικότερα και καταγράφουν με κινηματογραφικό υλικό όλες τις διαστάσεις των εκάστοτε αντιδράσεων τους.
Έτσι, λοιπόν, παρατηρώντας τους πιθήκους είδαν ότι στην κοινωνική τους διοργάνωση, τουλάχιστον ότι αφορά την «πολιτική συμπεριφορά», έχουν ακόμη περισσότερες ομοιότητες με τα μακρινά ξαδέλφια τους, τους ανθρώπους.
Εκεί μέσα στο πλήθος των ζώων παρατήρησαν και ορισμένους που έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά από τους υπολοίπους. Χωρίς να είναι δυνατοί ή επιθετικοί, καταφεύγουν κάθε τόσο σε διάφορα μέλη και ιδιαίτερα στα πάσχοντα της ομάδας, τα χαϊδεύουν, τα φροντίζουν, τα υπηρετούν και παίρνουν από αυτούς τις δυσκολίες διαχείρισης της ζωής τους.
Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι και αυτό το είδος έχει τουλάχιστον την ίδια εξίσου βαρύτητα από ότι η φυσική πολιτική αρχηγία που παρουσιάζουν οι δύστροποι, επιθετικοί και δυνατοί πίθηκοι.
Έχουν και αυτοί το κοινό τους «κόμμα» που τους υπηρετεί, τους υπακούει και μέσω αυτού επιβάλλονται. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η πολιτική τακτική, όπως την ζούμε στις μέρες μας και στα μεγάλα κοινοβούλια του κόσμου, έχει την ίδια διανομή ρόλων, όπως και στους πιθήκους.
Άρα, τίποτα καινούριο και ίσως αυτό που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά να είναι απλώς ένα κομμάτι της εξελικτικής θεωρίας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.