ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΤΟΥ HASHIMOTO


ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΑΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ.
Σε ένα νεαρό αγόρι 25 ετών, που έπασχε από θαλασσαιμία, στο 4ο έτος των ιατρικών σπουδών τελείως ξαφνικά αρρώστησε από λοιμώδη μονοπυρήνωση, που λόγω της κυρίας πάθησης τον έφερε κυριολεκτικά σε τελικό στάδιο.
Μετά από πολλές και μεγάλες προσπάθειες σε ειδικό αιματολογικό κέντρο με μεταγγίσεις και συνδυασμένη αγωγή συνήλθε επαρκώς, αλλά, διαπίστωσε μια γενικευμένη αδυναμία, έντονη απώλεια μνήμης, δυσκολίες προσανατολισμού και αλλαγή συμπεριφοράς.
Ένας κλινικοεργαστηριακός εκτεταμένος έλεγχος κατέληξε, προς έκπληξη όλων, στο ότι, πέρα από τα κυρίως νοσήματα από τα οποία έπασχε, είχε αναπτυχθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων μια θυρεοειδίτιδα τύπου Hashimoto.
Με την πρόοδο του χρόνου, παρ’ όλες τις θεραπευτικές προσπάθειες, ενώ υποχώρησαν όλα τα άλλα συμπτώματα, παρέμεινε η αδυναμία των άκρων, σαν μικρού βαθμού παράλυση, και η ελαφριά ψυχική διαταραχή.
Παρά την εντατική αγωγή από διαφόρους γιατρούς και τη συστηματική παρακολούθηση πολλών ειδικοτήτων, δυστυχώς η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν βελτιώθηκε ουσιαστικά και συνέχισε να έχει ανάγκη εντατικής θεραπείας.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι η απόδειξη ότι στην περίπτωση που υφίσταται ένα αυτοάνοσο νόσημα, έστω και κληρονομικού τύπου, μετά από μια βαριά λοίμωξη -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, της λοιμώδους μονοπυρήνωσης- έχουμε την αυτοάνοση προσβολή και άλλου οργάνου, δηλαδή της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto.
Η τελευταία είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές σέρνει τον χορό της συνοσηρότητας.
Εδώ για πρώτη φορά πιστοποιείται να είναι επακόλουθο μιας βαριάς λοίμωξης σε ευπαθές άτομο. Το γεγονός αυτό μας κάνει να φανταστούμε για ποιο λόγο έχουν πάρει τέτοια έκταση τα περιστατικά της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα, σε φτωχούς και άσχημα διατρεφόμενους πληθυσμούς.

Η εργασία αυτή ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλασσαιμίας τον Μάιο του 2007 στο Ντουμπάι.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.