ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΡΠΗΤΙΚΕΣ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΕΣ) ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΤΙΟ.
Πολύ τακτική είναι η εμφάνιση της κερατίτιδας από έρπη και λιγότερο από αμοιβάδες, όπως ακανθομοέμπα, νεγκλέρια και μπαλαμούθια. Οι τελευταίες προσβάλουν τον κερατοειδή ιδιαίτερα τακτικά σε φορείς φακών επαφής, διότι αυτοί χρησιμοποιούν υγρά καθαρισμού, που πολλές φορές είναι μολυσμένα από αυτά.
Συνήθως, τα μικρόβια αυτά και οι ιοί εκμεταλλεύονται μικροτραυματισμούς ή πρωτεύουσες φλεγμονές του κερατοειδούς και προσκολλώνται πάνω στο επιθήλιό του, προκαλώντας επίταση της φλεγμονής.
Η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων επιπλοκών τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ραγδαία για δύο βασικούς λόγους: α) λόγω του έντονου στρες, ότι αφορά κυρίως τους ιούς, διότι στην πεσμένη άμυνα του οργανισμού βρίσκουν ευκαιρία ανάπτυξης, και β) λόγω του πλημμελούς καθαρισμού (έλλειψη επαρκούς χλωρίου), με αποτέλεσμα νέα επιμόλυνση, τόσο από ιούς, όσο και από αμοιβάδες.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δε κλινικές και εργαστηριακές ενδείξεις και για κεντρική (εγκεφαλική) συνδρομή. Ειδικές νευροφυσιολογικές έρευνες κατέδειξαν ότι στις περιπτώσεις της ερπητικής κερατίτιδας, πάντα υπάρχει μία μικρής ή μεγάλης έντασης εγκεφαλική συνοσηρότητα.
Για το λόγο αυτό, στην εμφάνιση οποιασδήποτε κερατίτιδας, ο εγκεφαλικός έλεγχος τουλάχιστον με ένα εγκεφαλογράφημα, πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε, έτσι που να προλαμβάνεται με έγκαιρη θεραπεία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.