Ο ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ


ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ, ΟΙ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΟΒΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
Από επιστημονικές έρευνες είναι γνωστό ότι οι τραυματικές εμπειρίες βασανισμένων ανθρώπων τακτικά επανέρχονται, χωρίς προφανή αιτία και τρομοκρατούν τα πρώην θύματα.
Αυτό συμβαίνει διότι οι τραυματικές εμπειρίες παραμένουν σαν βιοχημικά δακτυλικά αποτυπώματα, τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στον νωτιαίο μυελό και κατά διαστήματα επανέρχονται. Εάν υπήρχε τρόπος να σβηστούν αυτές οι επώδυνες αναμνήσεις, θα είχαμε και μία νέα θεραπεία πόνου.
Βέβαια, κάθε άνθρωπος στην ανάμνηση του πόνου αντιδρά διαφορετικά, ανάλογα με την ιδιοσυστασία του και την ιδιοσυγκρασία του. μπορεί, όμως, κάποιος να το «μετρήσει» αυτό νευροφυσιολογικά ή σε μία κλίμακα πόνου με ανάλογες ερωτήσεις. Μοιάζουν αυτού του είδους πόνοι με ιδιόμορφες «πόρτες», από όπου περνάνε τα ερεθίσματα του πόνου από τον νωτιαίο μυελό και εγκέφαλο, που ανοίγουν με μία συχνότητα, ανάλογα με το πόσο φοβισμένος είναι κάποιος. Όσο πιο ανάλαφρα το αντιμετωπίζει το επώδυνο γεγονός, τόσο πιο εύκολα κλείνει η «πόρτα» και εμποδίζεται το πέρασμα του συναισθήματος, που προκαλεί τον πόνο.
Αν κανείς δεν το καταφέρνει από μόνος του, τότε καταφεύγει στη βοήθεια ιατρικών τεχνικών, π.χ. φάρμακα, επιδέσμους κλπ, που εμποδίζουν τις «πόρτες» να ανοίγουν και εμποδίζουν τον πόνο.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.