Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ.
Γνωρίζοντας με τις νέες έρευνες ότι στη σκλήρυνση κατά πλάκας έχουμε, πέρα από τη βλάβη της μυελίνης των νευρικών κυττάρων και τη φθορά των νευραξόνων.
Έτσι, λοιπόν, με βάση τη γνώση αυτή είναι αναμενόμενο ότι οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν και γνωστικές διαταραχές. Από αυτές, προκειμένου να κάνουμε έναν έλεγχο για αυτό το πρόβλημα, απομονώσαμε την αυτοβιογραφική μνήμη, η οποία ελέγχεται με ειδικά τεστ πιο εύκολα και αξιόπιστα. Παράλληλα, σε όλους τους ασθενείς εκτελέσαμε μία εικοσιτετράωρη καταγραφή της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω του εγκεφαλογραφήματος.
Κατόπιν, συγκεντρώσαμε όλες τις παραμέτρους και τις συγκρίναμε μεταξύ τους εκτιμώντας μόνο τις αξιόπιστες διαφορές.
Το αποτέλεσμα είναι πως όντως στη σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχει μία επιλεκτική διαταραχή της αυτοβιογραφικής μνήμης. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η διαταραχή δεν σχετίζεται με την ηλικία εμφάνισης της νόσου, ούτε με τη διάρκεια νόσησης ή της φυσικής καταβολής. Σχετίζεται αποκλειστικά με το επίπεδο γενικής γνωστικής ικανότητας.
Το αποτέλεσμα αυτό το επιβεβαίωσαν και σειρές ηλεκτροεγκεφαλογραφικών εξετάσεων, που εναρμονίζονταν, όπως έδειχναν, με την αποδιοργάνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Μία παρόμοια παρατήρηση είχε γίνει το 2000 από άλλους νευρολόγους, αλλά, με τη βοήθεια των ψυχομετρικών εξετάσεων. Στη δική μας περίπτωση επιβεβαιώθηκε αυτό και με τη συνδρομή του εγκεφαλογραφήματος.
Γεγονός που μας οδηγεί στον αναγκαστικό έλεγχο της αυτοβιογραφικής μνήμης στους ασθενείς αυτούς, σαν βασικό στοιχείο της πάθησής τους.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.