ΟΠΤΙΚΗ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.
Η οπτική νευρίτιδα, όπως το λέει και η λέξη, είναι μια λοίμωξη του οπτικού νεύρου. Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ τακτικά μόνο του, αλλά, τις περισσότερες φορές συμβαδίζει με μια γενικευμένη εικόνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Επειδή μεγάλο ποσοστό της σκλήρυνσης κατά πλάκας αρχίζει με μια οπτική νευρίτιδα, εννοιολογικά πολλοί κλινικοί γιατροί, και ιδιαίτερα οφθαλμίατροι, στους οποίους απευθύνονται οι ασθενείς, την θεωρούν αυτοτελή νόσο, με δική της θεραπεία, η οποία δεν διαφέρει από αυτήν της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Περίπου στο 75% των περιπτώσεων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουμε την εμφάνιση μιας οπτικής ή οπισθοβολβικής, όπως άλλοι λένε, νευρίτιδας. Πάρα πολλές φορές σε περισσότερες από το ¼ των περιπτώσεων αρχίζει μια γενικευμένη μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την συμπτωματολογία μιας οπτικής νευρίτιδας.
Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε μια σοβαρή προσβολή του οπτικού νεύρου με διαταραχή της όρασης, που προοδευτικά μεγαλώνει μέρα με την μέρα έως μια εβδομάδα.
Κατά την εξέλιξή της εμφανίζονται διαταραχές των χρωμάτων της όρασης, φωταψίες ή απώλειες οπτικής οξύτητας ή οπτικού πεδίου (σκοτώματα). Πολύ τακτικά είναι δυνατόν να παρουσιάζεται και πτώση του ενός βλεφάρου σε έντονη ζέστη.
Νευροφυσιολογικές και νευροακτινολογικές εξετάσεις πιστοποιούν σε ποσοστό πάνω από 80% των ασθενών με μονήρη οπτική νευρίτιδα, μια γενικευμένη βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή, την πιστοποίηση μιας σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Σε στατιστικές έρευνες που έχουν γίνει για την περίπτωση αυτή, υπολογίζεται ότι το 80% των περιπτώσεων με μια οπτική νευρίτιδα, σε μια χρονική διάρκεια 10 ετών, έχει την εξέλιξη μιας προχωρημένης μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Οι αριθμοί τρομάζουν και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει η ασθένεια αυτή να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Η θεραπεία της δεν πρέπει να καθυστερεί ούτε μια στιγμή και μάλιστα, να αρχίζει αμέσως με την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, ακόμη και αν οι εργαστηριακές ενδείξεις είναι αρνητικές.
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν καταδείξει ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει πάρα πολύ, παρ’ ότι αυτό συνηθίζεται, με την υπόδειξη να επανεξεταστεί ο ασθενής σε έξι μήνες, και ότι η εξέλιξη θα σιγουρευτεί με την ολοκληρωμένη μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι η γρήγορη θεραπεία για την οπτική νευρίτιδα είναι το παν.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.