ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΜΠΕΚ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ «ΤΟΚΥΟ, ΜΟΣΧΑ, ΛΕΟΠΟΝΤΒΙΛ». Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΑ 80 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ.
Όπως τονίζει ο ίδιος στις συνεντεύξεις, έζησε μια ζωή ανάμεσα στον πανικό και το φόβο, γυρίζοντας όλο τον κόσμο και αντικρίζοντας διάφορες καταστάσεις, πάντοτε σε ένα άγριο και επιθετικό περιβάλλον, οι οποίες, όμως, ποτέ δεν τον φόβισαν, δεν τον τάραξαν, αλλά, τον μάγευαν.
Δημοσιεύοντας εκάστοτε αυτές τις φωτογραφίες του στην πατρίδα του, την τότε δυτική Γερμανία, προκαλούσε το φόβο, αλλά, ταυτόχρονα ένιωθε ο ίδιος πως εξοικείωνε τους θεατές με γεγονότα που προκαλούσαν την εξοικείωση του πανικού, π.χ. κατά καιρούς έδειχνε αγώνες αντιφρονούντων κομμουνιστών στη Μόσχα για την προσπάθεια επιβολής ελεύθερης οικονομίας. Τους τρελούς διαπραγματευτές στην ιχθυαγορά του Τόκυο και ένοπλους μισθοφόρους να τον περιβάλουν στη Λεοποντβίλ.
Είχε και εικόνες «πολιτισμένων» καταστάσεων, όπως βουλευτές να ορμάνε μέσα στο μπαρ που προσφέρονταν δωρεάν ποτά ή οπλισμένους να σπρώχνουν δεμένους ανθρώπους στην Τζακάρτα. Ακόμη έδειχνε λιπόσαρκους φτωχούς Ιάπωνες που κατάφερναν να ζούνε με μία χούφτα ρύζι (βλ. φωτο).
Όπως και να έχει, ο μεγάλος Γερμανός φωτογράφος, σε όσους είχαν την τύχη να απολαύσουν το έργο του και την αισθητική του, δημιουργούσε μέσα από τις φωτογραφίες του, μια ατμόσφαιρα πληροφόρησης για το φόβο, που ταυτόχρονα σαν μαγική εικόνα έδιωχνε τον πανικό.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.