ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ


ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ.
Σε μια κοινωνία, όπου η δικαστική αναζήτηση της αλήθειας σε θέματα ποινικής ευθύνης είναι απαραίτητη καθημερινότητα, είναι η δημιουργία μιας θεσμικής θέσης για το θέμα αυτό υψηλή αναγκαιότητα.
Στο ποινικό δίκαιο, για την απόδοση δικαιοσύνης, η σιγουριά εάν ένας μάρτυρας ή κάποιος κατηγορούμενος για φόνο ή σεξουαλικό π.χ. έγκλημα λέει ή όχι την αλήθεια, είναι απαραίτητη. Όπως απαραίτητη είναι η πεποίθηση αν οι μαρτυρίες ή οι απολογίες, ακούσια ή εκούσια, είναι αληθινές.
Στην προηγμένη νομικά Ευρώπη υπάρχουν στις ιατροδικαστικές έδρες των πανεπιστημίων ειδικά τμήματα δικαστικής νευροψυχιατρικής ειδικότητας για την αναζήτηση της αλήθειας ή και του ψεύδους στα δικαστήρια. Τα πανεπιστήμια και αυτά τα τμήματα έχουν στη διάθεσή τους ειδικούς εξεταστικούς χώρους, τεστ, ακόμη και ειδικά τεχνικά εξοπλισμένους μηχανισμούς, για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους.
Είναι παράδοση στην Ευρώπη αυτού του είδους θεσμικά όργανα να βρίσκονται υπό πανεπιστημιακή σκέπη και προστασία, και για λόγους κύρους, όπως και αξιοπιστίας. Βέβαια, υπάρχουν και ανάλογα αυτόνομα ιδρύματα, τα οποία αντλούν κύρος και αξιοπιστία αντίστροφα από τους εμπειρογνώμονες που χρησιμοποιούν.
Το τελευταίο προέκυψε τα τελευταία χρόνια, γιατί τέτοιου είδους πρόσωπα, με τόσο υψηλή ειδίκευση στον τομέα αυτό, εύρισκε κανείς μόνο στην ελεύθερη αγορά.
Βέβαια, το ανώτατο δικαστήριο είχε πάντα στην εκάστοτε χώρα ένα καταστατικό υποχρεώσεων και νομικών επεκτάσεων, εντός του οποίου κινείται η γνωμάτευση από ειδικούς, ιδίως ψυχιάτρους, νευρολόγους, εμπειρογνώμονες.
Αναγκαία κάτι τέτοιο αρχίζει να αναπτύσσεται και στη χώρα μας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.