ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟΙ.
Ήδη από πολλά χρόνια είναι γνωστή η ύπαρξη ενός βιολογικού ρολογιού, που ρυθμίζει τη βιολογική συμπεριφορά του ατόμου. Η έδρα του ρολογιού αυτού που συντονίζει τον βιολογικό ρυθμό του ατόμου είναι στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Είναι ο μηχανισμός αυτός που συντονίζει αφύπνιση και ύπνο, καθορίζει δε ποιος ξυπνάει νωρίς και ποιος αργά.
Πέρα, όμως, από αυτές τις γνώσεις, νέα πειράματα από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης κατέδειξαν ότι τον ρυθμό αυτό τον ακολουθούν όλα τα κύτταρα του σώματος, το κάθε ένα, όμως, με το δικό του «ρολόι».
Εξετάζοντας η ελβετική ομάδα κύτταρα δέρματος σε υγιή άτομα και άτομα με διαταραχές ύπνου, βρήκε ουσιαστικές διαφορές. Η έρευνα βασίστηκε στη χρήση ενός γονιδίου το οποίο διεγείρει το δέρμα σε καθορισμένες ώρες προκαλώντας σε δερματικά κύτταρα μία διαύγεια στο σκοτάδι.
Πράγματι, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι τα δερματικά κύτταρα διεγείρονταν σε υγιείς την ώρα που αυτοί κοιμόνταν στον κανονικό τους ρυθμό, γεγονός που αποδόθηκε στη συνεργασία των βιολογικών «ρολογιών» δερματικών κυττάρων και υποθαλάμων.
Συνεπώς, για την υγεία του ατόμου είναι καθοριστικός αυτός ο συντονισμός. Γεγονός που μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη θεραπεία πολλών παθήσεων και ιδιαίτερα, του ύπνου.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.