Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ


ΕΧΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΣΩΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ. ΚΑΝΕΙΣ, ΟΜΩΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Η χορήγηση της βιοσυνθετικής αυξητικής ορμόνης (Recombinant Human Growth Hormone-rhGH) είναι πλέον για τα «μικρόσωμα» ή κατά την ιατρική ορολογία «παιδιά με μειωμένη ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης» σχεδόν καθεστώς. Τα στοιχεία με τα οποία τίθεται η διάγνωση είναι απολύτως ασαφή.
Δηλαδή, θεωρείται ότι όταν ένα παιδί έχει κάπως μικρότερο ύψος από την θεωρούμενη στατιστικά επιτρεπτή απόκλιση ανάπτυξη μικρότερη από τέσσερα εκατοστά κατά έτος (όπως αυτό και αν μετριέται) και παθολογικά μικρή έκκριση αυξητικής ορμόνης έχει υποφυσιακή διαταραχή και χρήζει θεραπείας. Σε αυτές τις μετρήσεις δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη γενετικοί και περιβαλλοντικοί - οικογενειακοί παράγοντες.
Δηλαδή, η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης γίνεται ακόμα και με εμπειρικά ανεπαρκή στοιχεία. Παρόλα αυτά, χορηγείται κατά κόρον, αν και έχουν διαπιστωθεί σοβαρότατες ηπατικές, θυρεοειδικές και εγκεφαλικές διαταραχές.
Θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε τέτοια χορήγηση να εξαντλούνται όλες οι περιπτώσεις επιπλοκής πιθανόν παρενεργειών. Αλλιώς καλύτερα καθόλου.

1 Comment:

  1. Unknown σχολίασε...
    Καλησπερα Δ. Κουντούρη, Παρακαλω check το email που σας εστειλα!!!
    ευχαριστω.

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.