Η ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΟ ΧΟΡΟ


ΠΟΛΛΑ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΟΜΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ. ΈΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ.

Η αρτηριοσκλήρωση είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που δημιουργεί ουλές στα τοιχώματα των αγγείων και κυρίως, λόγω σταδιακής απόθεσης λιπαρών ουσιών και ασβεστίου, όπως δείχνει και η εικόνα. Η αρτηριοσκλήρωση θεωρείται μία από τις πολύ κοινές παθήσεις, και ιδιαίτερα, όταν εμφανίζεται κατά την περίοδο της τρίτης ηλικίας. Βέβαια, είναι από τις εύκολες παθήσεις και μπορεί κανείς με προσοχή και κατάλληλη επεξεργασία και κατάλληλη διατροφή να τη διακόψει, μέχρι και να απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από αυτές.
Βέβαια, είναι μια αρρώστια που ανάλογα με το σημείο και το βαθμό της βλάβης, μπορεί να περάσει από όλα τα όργανα, από τον εγκέφαλο μέχρι τα νεφρά, και να δημιουργήσει ανάλογα προβλήματα. Συνήθως, προσβάλει την αορτή, τη μεγάλη αρτηρία του σώματος που ξεκινά από την καρδιά και τις αρτηρίες που οδηγούν στα κάτω άκρα, νεφρά και εγκέφαλο. Στη νεαρά ηλικία όταν είναι σε προχωρημένη κατάσταση, βλάβες της αρτηρίας των κάτω άκρων, κάνουν το περπάτημα και το χορό επώδυνα.
Όταν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, διότι οι έρευνες έχουν δείξει πως οι αρτηριακές υποθέσεις υπάρχουν και στα παιδιά, ενώ η δημιουργία των πλακών είναι συχνότερη μετά τα 30. Οι πλάκες αυτές είναι συσσωρεύματα από χοληστερόλη, λεμφοκύτταρα, και άλλα συστατικά, που φράζουν τις αρτηρίες, εμποδίζουν το αίμα να περάσει, και ως εκ τούτου, δημιουργούν πόνο στα κάτω άκρα.
Σε περιπτώσεις που με το triplex των αγγείων ή την αγγειογραφία πιστοποιηθούν αυτές οι πλάκες, πρέπει να αρχίσει μια θεραπευτική αγωγή το δυνατόν γρηγορότερα και τακτική παρακολούθηση της πορείας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθ’ όλη τη διάρκεια και της θεραπείας και σε κατοπινά ραντεβού.
Όταν έχουμε μια περιφεριακή ένδειξη αρτηριοσκλήρωσης, πρέπει να γίνει ένας εκτεταμένος έλεγχος, ιδιαίτερα όταν έχουμε νεαρά άτομα και στο βαθμό εγκεφαλικής αρτηριοσκλήρωσης. Τέτοιοι έλεγχοι είναι το ενδοκρανιακό Doppler και η εγκεφαλογραφία. Αν υπάρχουν σαφότερες ενδείξεις, τότε γίνεται και μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου. Εδώ ισχύει το «καλύτερα να προλάβεις, παρά να τρέχεις μετά» ή «καλύτερα δέκα φορές περισσότερο, παρά μια φορά λιγότερο».

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.