ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ.
Πάνω από δύο εκατομμύρια εκτιμώνται οι διαβητικοί στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, ο οποίος κάθε μέρα απαιτεί τεράστια έξοδα σε φάρμακα, ταλαιπωρία ασθενών και ενασχόληση γιατρών. Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία το 5% έως 10% των ανθρώπων αυτών πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι, τον λεγόμενο κληρονομικό ή νεανικό διαβήτη.
Πρόκειται για την μορφή του διαβήτη που επηρεάζει τόσο το κεντρικό, όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας τις λεγόμενες διαβητικές εγκεφαλοπάθειες και πολυνευροπάθειες.
Στην πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι καταστρέφει ουσιαστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ταλαιπωρεί αφάνταστα τους ασθενείς με κράμπες, μουδιάσματα στα πόδια και αδυναμία βαδίσματος.
Όσον αφορά τον νεανικό διαβήτη, για άγνωστο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα (η άμυνα του οργανισμού) καταστρέφει τα Β-κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν ινσουλίνη και ρυθμίζουν την γλυκόζη του αίματος.
Έτσι, λοιπόν, το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη. Άτομα που δεν έχουν αρκετή ινσουλίνη πρέπει να την πάρουν από έξω, έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Και αυτό ή με ενέσιμη μορφή ή από το στόμα. Στον νεανικό διαβήτη χρειάζεται άμεση δράση της ινσουλίνης και για αυτόν το λόγο κατά κανόνα λαμβάνεται ενέσιμα.
Φανταστείτε, λοιπόν, μωρά παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία να έχουν αυτό το θέμα του τρυπήματος σε καθημερινή βάση. Αλλάζει τελείως την ψυχολογία και την στάση απέναντι στην ζωή.
Τελευταία η παραγωγή της ινσουλίνης Glulisine έρχεται να λύσει ένα από τα ουσιαστικά προβλήματα του καθημερινού τρυπήματος. Σε αυτήν την ουσία οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα πριν το γεύμα ή 15 λεπτά αμέσως μετά το γεύμα, πριν έχουν την μεγάλη άνοδο της απαίτησης για γλυκόζη, να έχουν μια δράση παρόμοια με αυτήν, έτσι που να προφυλάσεται ο διαβητικός από τις συνέπειες της έλλειψης της ινσουλίνης.
Πρόκειται για μια ουσιαστική ανακάλυψη και μία φαρμακευτική τοποθέτηση αν αναλογισθεί κανένας ότι 70 με 80 χιλιάδες νέα παιδιά προστίθενται σε αυτά με τον νεανικό διαβήτη τύπου 1 ετησίως. Ακόμα και σε χώρες που ο νεανικός διαβήτης ήταν σχεδόν άγνωστος όπως είναι η Κρήτη, έχουνε γίνει παρατηρήσεις, αναφέρομαι και στην τελευταία παρατήρηση που δημοσιεύτηκε και σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης του γιατρού Σταγουράκη, όπου πλέον πολλά παιδιά παρουσιάζουν νεανικό διαβήτη λόγω της αλλαγμένης διατροφής στην πατρίδα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Όπως και να είναι, χαιρετίζεται ένα γεγονός της ανακάλυψης μίας νέας ουσίας που βοηθάει πολύ στην κατεύθυνση αυτή με την ελπίδα ότι αυτό δεν θα μειώσει τις προσπάθειες των διαβητικών και για διαιτολογική συμπεριφορά ανάλογη για την πάθησή τους.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.