ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΕΥΦΥΪΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.
Πριν από έξι περίπου χρόνια, από καθαρή τύχη, ύστερα από την παρατήρηση ενός Άγγλου γιατρού, βρέθηκε ότι ερεθίζοντας τον εγκέφαλο με μαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας, προκαλείται ένα αίσθημα ευφορίας και αγαλλίασης.
Το διαπίστωσε εξετάζοντας τυχαία τους ασθενείς, όπου υπήρχε η υπόνοια για κινητικές βλάβες και χρησιμοποιούσε τον μαγνητικό ερεθισμό εγκεφάλου για την διάγνωσή τους. Εκεί, έβλεπε πως μετά από κάθε εξέταση οι ασθενείς, και ιδιαίτερα οι καταθλιπτικοί, είχαν ένα αίσθημα ευεξίας, χαμογελούσαν περισσότερο και αντιδρούσαν καλύτερα.
Αυτό του έδωσε αφορμή να επαναλάβει τα πειράματα του, ερεθίζοντας διάφορες εγκεφαλικές περιοχές με ποικίλες συχνότητες και εντάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο, λιγότερο ή περισσότερο. Ανάλογα με τον ερεθισμό ήταν και το αίσθημα ευφορίας που προξενούσε. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η παρατήρηση αυτή μπήκε πλέον σε θεραπευτική εφαρμογή για διάφορες ψυχιατρικές παθήσεις και ιδιαίτερα, για την μείζονα κατάθλιψη. Μάλιστα, κατασκευαστήκαν ειδικά μηχανήματα με ειδικά τροποποιημένα πηνία για τον διακρανικό μαγνητικό ερεθισμό.
Πλέον, η εφαρμογή αυτή έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και έχει καθιερωθεί ανάμεσα στις βασικές θεραπείες της κατάθλιψης. Πάλι, όμως, από τύχη και εξετάζοντας αυτή την φορά παιδιά και εφήβους με διανοητικές καθυστερήσεις και μαθησιακές διαταραχές, δόθηκε η πρώτη σηματοδότηση μιας ευεργετικής δράσης και σε αυτά τα περιστατικά.
Λόγω του ανώδυνου και αναίμακτου της θεραπείας και παράλληλα, εξαιτίας του εύκολου τρόπου εφαρμογής, η αγωγή επεκτάθηκε και σε παιδιά με αυτιστικές διαταραχές και συμπεριφορές, όπου αποδείχθηκε ότι έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, μια ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία προχώρησε λίγο παραπέρα και είδε αν έχει μια ανάλογη δράση και σε ανθρώπους υγιείς χωρίς κανένα πρόβλημα. Χωρίς να αποτελέσει έκπληξη για τους ειδικούς, πιστοποιήθηκε ότι ερεθίζοντας με τον μαγνητικό διακρανικό ερεθισμό το επικρατών μέρος του ημισφαίριου του εγκεφάλου, οι έξυπνοι γίνονται εξυπνότεροι.
Στην ουσία, πρόκειται για μια επανάσταση στην θεραπεία ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων, η οποία βρίσκεται στην αρχή της εξέλιξης της. Μπαίνουμε πλέον στην εποχή που θα μπορούμε όχι μόνο να βελτιώνουμε, αλλά, και να θεραπεύουμε ολοκληρωτικά, ακόμη και να προλαμβάνουμε, ψυχιατρικές διαταραχές χωρίς φάρμακα. ‘Ένα πράγμα ιδιαίτερα τολμηρό, που έως τώρα δεν το έβρισκε κανείς, ούτε και στα επιστημονικά κόμικς.
Βέβαια, αυτό έχει ήδη αρχίσει και θα έχει μεγάλη εξέλιξη, που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα του υψηλού οικονομικού κόστους των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την μέθοδο αυτή.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.