Σε κατάσταση πανικού οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές ψάχνουν μαζί με την Ιταλική Δικαιοσύνη να εντοπίσουν τα αίτια των απανωτών κρουσμάτων της Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης, που φέρνει συνεχώς νέα θύματα.
Η νόσος του Λου Γκέρινγκ, όπως είναι γνωστή, στους αθλητικούς κύκλους η κλινική μορφή της Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης, έχει ένα νέο θύμα, τον διεθνή ποδοσφαιριστή Στέφανο Μπουργνόνοβα (φωτογραφία).
Μετά το νέο κρούσμα υπολογίζεται ότι η ασθένεια αυτή, που περιγράφηκε πρώτη φορά από τον διάσημο Γάλλο νευρολόγο Σαρκό, του οποίου και το όνομα φέρει στους ιατρικούς κύκλους το 1860.
Προσβάλει τους ποδοσφαιριστές με μια συχνότητα πολλαπλάσια από ότι τους υπόλοιπους ασθενείς. Βέβαια, αυτό υπολογίζεται κατά προσέγγιση, διότι η αύξησή της είναι και μεταξύ των νέων ασθενών αλματώδης. Απλώς, λείπουν οι στατιστικές για να εντοπισθεί ακριβώς η διαφορά.
Σαν αιτία τακτικότερης εμφάνισης της νόσου στους ποδοσφαιριστές θεωρείται η υπέρμετρη κόπωση, η ελλιπής διατροφή, τα αναλγητικά και το ντόπινγκ. Θα πρέπει να γίνει ίσως μια μερική διασταύρωση των αιτιών αυτών με τις ανάλογες των άλλων ασθενών, ώστε να στενέψει ο κύκλος των «υπόπτων» ασθενειών και να διευκολυνθεί η έρευνα.
Πάντως, σίγουρο είναι ότι στους γενεσιουργούς παράγοντες της νόσου είναι και η κληρονομική επιβάρυνση και το έντονο στρες. Βέβαια, η έρευνα έχει κυρίως στόχους τους μελλοντικούς ασθενείς, γιατί η προχωρημένη μορφή δεν είναι αναστρέψιμη.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.