Ο ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ


Ο ναρκισσισμός τις μέρες μας πλέον έχει γίνει ένα απαραίτητο στοιχείο της επικοινωνιακής καθημερινότητας. Για αυτό το λόγο, επιχειρείται τουλάχιστον μια μικρή ανάλυση εδώ. Ο ναρκισσισμός είναι ένας παθολογικός εγωκεντρισμός, που ξοδεύει όλη την ψυχική ενέργεια και τη λίμπιντο στον προσωπικό εγωισμό. Κυρίως, πρόκειται για έναν παθολογικό έρωτα για το ίδιο σώμα, αλλά, επίσης, και για ψυχικές τεράστιες δυνατότητες και πνευματικές ιδιότητες, που πιστεύει ο νάρκισσος ότι κατέχει.
Τα προβλήματα του ναρκισσισμού παρουσιάζονται πάντα όταν το περιβάλλον δεν ακολουθεί την εντύπωση που έχει ο νάρκισσος για τον εαυτό του. Π.χ. εγωκεντρικά κορίτσια, τα οποία πιστεύουν ότι με την εμφάνισή τους διεγείρουν και προκαλούν ένα θαυμασμό, αληθινό ή ψεύτικο, προσπαθούν μέσω των σωματικών τους ή υποτιθέμενων πνευματικών προσόντων να έχουν μια επιτυχία, η οποία τις καταξιώνει κοινωνικά. Εάν αυτές οι επιθυμίες σκοντάψουν σε μια κοινωνική αδιαφορία, τότε όλα αυτά τα νεαρά παιδιά πιστεύουν ότι με μια υστερική συμπεριφορά μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της αδιαφορίας.
Έτσι, έχουμε πολύ τακτικά επίσης και τον τύπο του «Δον Ζουάν» για τα αγόρια, που, κατά κανόνα, ζητούν επιβεβαίωση, και πολλές φορές, οικονομικά οφέλη, που τους οδηγούν μέχρι τον εκβιασμό ή στην ψευδολογία, ακόμη και σε εμπορικού τύπου γάμους.
Γενικά, ο νάρκισσος είναι μια διαχρονική κατάσταση, που παρουσιάζεται εδώ και πολλά χρόνια στις σύγχρονες κοινωνίες. Μόνο που πλέον με το άλλαγμα και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, μπορεί να οδηγηθεί και σε παρεμβατική συμπεριφορά, όταν αρχίσει και γίνεται έντονος από τις νεαρές ηλικίες, για αυτό χρήζει την προσοχή μας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.