Οι διαταραχές αυτές της σίτισης θεωρούντο μέχρι πρόσφατα «προνόμιο» των γυναικών. Επιστημονικές έρευνες, ιδιαίτερα από το Χάρβαρντ της Βοστώνης έδειξαν ότι αυτή την ταλαιπωρία την υφίστανται και άνδρες. Στην Αμερική, που οι διαταραχές της σίτισης είναι επίσημα αποδεκτές σαν συνέπεια επιδημίας, θεωρούν ότι ένα μικρό ποσοστό ευθύνης σε αυτές έχει η γενετική προδιάθεση και ένα μεγάλο, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι η μεγάλη συχνότητα των περιστατικών αυτών προέρχεται από τον χώρο της μόδας, όπου το «ισχνό» είναι νόμος.
Ένα νέο παράδειγμα αυτή τη φορά, ένας άνδρας μοντέλο, ο Τζέρεμυ, έρχεται για να δημιουργήσει νέες ανησυχίες για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής. Οι φωτογραφίες δείχνουν το ανδρικό μοντέλο πριν και μετά την αρρώστια. Σήμερα ζυγίζει μόλις 40 κιλά με ύψος 1.70.
Ακόμα και κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο του Σαν Λούις Παρκ δεν έγινε δυνατή η σίτισή του. Ο απισχνασμένος στα όρια του μαρασμού ασθενής σταμάτησε να προκαλεί εμετό βάζοντας τα δάχτυλα στο στόμα και ανέπτυξε αντ’ αυτού ένα νέο «αντανακλαστικό». Σκύβοντας προς τα εμπρός και πιέζοντας τους μύες της κοιλιάς προκαλεί άμεσα τον εμετό και την αποβολή της τροφής. Το αίσθημα αυτό είναι ισχυρότερο και από αυτό της χρήσης κοκαΐνης, λέει ο ίδιος για τον εθισμό του.
Εθισμοί του τύπου αυτού, σε αυτό το στάδιο έχουν άσχημη πρόγνωση. Πρέπει κανείς να προσέξει αυτά τα συμπτώματα από την νεαρή ηλικία και να αρχίζει από εκείνη τη στιγμή τη συστηματική έρευνα του εγκεφάλου για να προλάβει μια σωτήρια λύση.

1 Comment:

  1. ... σχολίασε...
    Στην Ελλάδα, βουλιμικοί άντρες δεν ξέρω άν υπάρχουν αυτή την στιγμή σαν περιστατικά.
    Εξαιρετικά ενδιαφέρον το post σου

    Να συμπληρώσω, ότι και για τις περιπτώσεις Ανορεξίας αλλά και βουλιμίας, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η Συστημική Ψυχοθεραπεία, που με επιτυχία αντιμετωπίζει ακόμη και πολύ βαριά περιστατικά.

    Τα νοσοκομεία Παίδων διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό για τους εφήβους, οπως επίσης και η Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

    Τα μοντέλα και γενκά ο χώρος της μόδας, είναι ας πούμε ένας χώρος που μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοια περιστατικά, μόνο που καμιά κοπέλα δεν κάνει Ανορεξία ξαφνικά στα 25 της...

    Το πράγμα ξεκινά πολύ νωρίς, στα 13-14 χρόνια μέσα από την οικογένεια

    Και δυστυχώς στην χωρα μας με πολυ άγνοια και με πολύ ερασιτεχνισμό αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι αυτοί απο τα ΜΜΕ (βλέπε Δρουζα, Θεοδωράκης κλπ), με την ανοχή της επιστημονικής κοινότητας(ή την αδιαφορία;) και την ταυττόχτονη αδιαφορια από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και το ΕΣΡ

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.