ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ Ή ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΥΛΟ


ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΥΝΑΝΔΡΙΣΜΟΥ Ή ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΥ
Τα τελευταία χρόνια με το πέσιμο των κοινωνικών ταμπού ανοίχτηκε λίγο περισσότερο και η φιλελεύθερη άποψη περί δεοντολογίας στην Ιατρική. Έτσι, για πρώτη φορά μία ομάδα ανθρώπων ξεκίνησε, με καθαρά ιατρικά κριτήρια, έναν ανοιχτό διάλογο για τα προβλήματα του ερμαφροδιτισμού με πρωτοποριακές και ουσιαστικές αντιλήψεις για το πρόβλημα και κανόνες αυτοβοήθειας.
Χαρακτηριστικά στην Γερμανία, που έχει μια προϊστορία σε ότι αφορά την επιστημονική επεξεργασία αυτών των κλινικών εικόνων, συσπειρώθηκε μια ομάδα περίπου 5.000 παιδιών με αυτά τα προβλήματα.
Οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται με τον νέο ρόλο «ενδοσεξουαλικός» (intrasexual) και αρχίζουν πλέον να καταγράφονται με ιατρικά πρότυπα επιδημιολογικά η ιατρική τους συμπτωματολογία, εξέλιξη και θεραπείες. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά χαρακτηρίζονταν με την διάγνωση του ανδρογενετικού συνδρόμου (AGS), το οποίο προκύπτει με ερμαφροδιτισμό σε δυσλειτουργία των επινεφριδίων. Οι άνθρωποι δε που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζονται από ευμεγέθη κλειτορίδα και σαν ασθενείς πρέπει να παίρνουνε εφ’ όρου ζωής κορτιζόνη.
Μια άλλη φόρμα αυτής της διαταραχής είναι το ανδρογενετικό σύνδρομο της αναισθητοποίησης (AIS). Στην προκειμένη περίπτωση η σειρά των χρωμοσωμάτων που καθορίζουν το φύλο είναι ανδρική, αλλά το σώμα δεν αντιδρά στις ανδρικές ορμόνες, έτσι ώστε να έχουμε μια άκρως θηλυπρεπή εμφάνιση.
Υπάρχει και το μερικώς ανδρογενές σύνδρομο αναισθησίας, το (PAIS), το οποίο είναι κατά κύριο λόγο ανδρογενές με ελαφρά θηλυκά χαρακτηριστικά.
Εάν υπάρχει δυσλειτουργία σε ότι αφορά όλες τις ανδρικές ορμόνες τότε έχουμε την εμφάνιση του πλήρως ανδρογενούς συνδρόμου αναισθησίας (CAIS).
Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε την εμφάνιση εντόνως θηλυπρεπών ανδρών. Βέβαια, όλα αυτά τα σύνδρομα μπορεί να αναπτύσσονται κλινικά πολύ αργά δεδομένου ότι μέχρι τελευταία υπήρχε και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Εμφανίζονται ή κατά την εμμηνόπαυση ή σε επιχειρούμενες εγχειρήσεις όρχεων ή πολλές φορές σε χειρουργική κοιλίας όπου βρίσκονταν ατροφικοί όρχεις.
Στις διαταραχές των φύλων υπάρχει και μια τρίτη, μεγάλη ομάδα γονιδιακών δυσγεννησιών με μερική ή απόλυτη αναστολή ανάπτυξης των όρχεων της οποίας η αιτία δεν έχει ανακαλυφθεί.
Αναφέροντας κάποιες από τις πιο γνωστές περιπτώσεις σύγχυσης φύλων αντιλαμβανόμαστε πόσο ουσιαστικά, τόσο ιατρικά όσο και κοινωνικά, είναι θεραπευτικά σχήματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία στις περιπτώσεις αυτές.
Στην πανεπιστημιακή κλινική του Λιούμπεγκ της Γερμανίας τρέχει αυτόν τον καιρό μια πρωτοποριακή έρευνα σε 400 στον αριθμό ασθενείς (από βρέφη έως και ενήλικες), όπου επιχειρείται η κατηγοριοποίηση τους οι προσπάθειες περίθαλψής και η καταγραφής δυνατοτήτων κοινωνικής προσαρμογής τους.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.