ΕΘΙΣΜΟΣ, ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ


Ο υδροκέφαλος προκύπτει από την παθολογική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού – το υγρό που προστατεύει τον εγκέφαλο από τους κραδασμούς – στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του εγκεφάλου.
Η παθολογική αυτή κατάσταση φέρνει διαταραχές της ισορροπίας, ακράτεια και εκπτώσεις στην μνήμη και την κριτική ικανότητα. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η κατάσταση διαγιγνώσκεται δύσκολα λόγω αργής (σε χρόνια) εμφάνισης των συμπτωμάτων μέχρι αυτά να γίνουν εμφανώς αντιληπτά.
Μια από τις πολλές αιτίες ανάπτυξης του υδροκέφαλου είναι και το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες, κυρίως, χασίς και κοκαΐνη.
Εδώ η διάγνωση είναι ακόμη δυσκολότερη, γιατί ακόμη και όταν εμφανίζονται τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω, αποδίδονται στην χρήση, και όχι στις αλλοιώσεις που προκαλεί στον εγκέφαλο η χρήση.
Το αποτέλεσμα είναι να μην λαμβάνεται ιατρική μέριμνα και να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος του προβλήματος. Δηλαδή, πέρα από την εμφανή εικόνα του εθισμού, έχουμε και την «υπόγεια διαδρομή» της ανάπτυξης του δυσκολο-διαγνωσμένου υδροκεφάλου.
Στις περιπτώσεις αυτές, είναι προτιμότερο να θεωρούμε εκ πρωίμου ότι υφίσταται το δίδυμο εξάρτησης π.χ. χρόνιου αλκοολισμού και κάποιου βαθμού υδροκεφάλου, έτσι ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη υπόνοια διάγνωσης, άρα και ανάλογη προετοιμασία διαγνωστικής διαδικασίας.
Σε αυτά τα περιστατικά, ιδιαίτερη βοήθεια είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Πρόκειται για μια ανώδυνη, αναίμακτη και εύκολα διαχωριζόμενη διαγνωστική διαδικασία μέτρησης των δυναμικών του εγκεφάλου.
Αυτή μας δίνει την δυνατότητα, με μια ή επανειλημμένες εφαρμογές, της πρώιμης εντόπισης της αύξησης της ενδοκρανιακής πίεσης, που είναι ένα από τα πρώιμα στοιχεία συμπτωματολογίας υδροκέφαλου σε αλκοολικούς.
Η εντόπιση του προβλήματος με αυτόν τον τρόπο στα πρώιμα στάδια του υδροκέφαλου δίνει την δυνατότητα και της εύκολης αντιμετώπισής του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.