Στην Τουρκία, στην περιοχή της Σμύρνης, ανακοινώθηκε πως περίπου 16 βρέφη, όλα λιποβαρή και πρόωρα, βρήκαν το θάνατο εξαιτίας μιας λοιμώδους ασθένειας με ξαφνική εμφάνιση πυρετού και πλήρη αδυναμία της άμυνας του οργανισμού να την αντιμετωπίσει, παρ’ όλο που όλα τα βρέφη βρέθηκαν σε νοσοκομειακή περίθαλψη.
Στην παιδονευρολογία υπάρχει η παλιά γνώση του θανατηφόρου τριπτύχου «λιποβαρές – πρόωρο – φτωχό». Πρόκειται για την κακή τριάδα που κυνηγάει τα βρέφη και αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για τα λιποβαρή. Από ιατρικής πλευράς, όταν υπάρχει αυτό το τρίπτυχο, είναι αναγκαίο εκ προοιμίου η πρόληψη και η φροντίδα. Το μωρό αντιμετωπίζεται σαν να βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση εγκυμοσύνης και πρέπει να του παρασχεθούν όλες οι ουσίες, η φροντίδα και το περιβάλλον, που εξασφαλίζει η μήτρα της μητέρας.
Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι εν μέρει καταφερτό και πάρα πολύ δύσκολο, καθώς επίσης, και ιδιαίτερα ακριβό να επιτευχθεί. Όπου δεν γίνεται αυτό σαν κανόνας, τότε υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος, να προσβληθεί το βρέφος κυρίως από ιούς - όπως είναι ο Epstein – Barr, ο έρπης, η τοξοπλάσμωση κλπ – με επώδυνες, ανήκεστες ή και θανατηφόρες βλάβες.
Αυτό φαίνεται ότι συνέβη στην Τουρκία, όπου παρά το γεγονός ότι, τουλάχιστον στα νοσοκομεία της Σμύρνης, ισχύουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές για το επίπεδο των γιατρών και της περίθαλψης. Παλιά, τέτοια κρούσματα είχαμε μόνο σε πολύ φτωχές περιοχές, όπως είναι η Αφρική. Τώρα, βλέπουμε να πλησιάζουν και στην Ευρώπη, και μάλιστα, σε περιοχές που δεν υπάρχει λιμός.
Αυτό είναι ένα σημάδι κινδύνου που πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν ξεπεραστούν τέτοια φαινόμενα επιτυχώς, γιατί, δυστυχώς, για τα λιποβαρή βρέφη δεν ισχύει το νιτσεϊκό «ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό».
Αυτές οι καταστάσεις αφήνουν κατάλοιπα νευρολογικές επιπλοκές που συνοδεύουν τα βρέφη στην υπόλοιπή τους ζωή.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.