ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ


Οι νοτιοδυτικές ακτές της Σικελίας μοιάζουν τρομερά με τις ακτές της Κρήτης. Έχουν την ίδια εναλλαγή τοπίων, την ίδια φυσική κατανομή και στον αέρα πλανώνται οι ίδιες μυρωδιές από χιλιάδες γνωστά και άγνωστα βότανα και αγριολούλουδα. Έτσι, λοιπόν, σε όποιον άρεσε η Κρήτη όπως ήταν πριν 20 χρόνια, το ίδιο θα τον ενθουσιάσει και αυτή η πλευρά.
Κάποτε βρέθηκα εκεί, από τότε κρατώ και τις αναμνήσεις αυτές, όχι σαν φυσιολάτρης, αλλά, για να επισκεφθώ μία μικρή πόλη με μεγάλη ιστορική σημασία. Πρόκειται για την πόλη Σάλεμι, όπου το 1860 ο Καριμπάλντι ύψωσε την φωνή του ταυτόχρονα με το λάβαρο της ενότητας για όλη την Σικελία.
Ήταν πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρον, αν και τότε που πήγα εγώ υπήρχαν πάρα πολλά ερείπια από έναν καταστροφικό σεισμό που είχε γίνει λίγα χρόνια πριν του 1968. Οι ντόπιοι είχαν φύγει σε μεγάλο ποσοστό και υπήρχε μια εικόνα μιζέριας, φτώχειας και καταστροφής. Παρόλα αυτά η εικόνα που έμεινε ήταν μαγευτική.
Το Σάλεμι τα τελευταία χρόνια απέκτησε έναν δήμαρχο, τον Βιτόριος Γκάρμπι, έναν άνθρωπο με πολύπλευρη δραστηριότητα στον χώρο της τέχνης και της πολιτικής, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έκανε μία πρωτοποριακή προσφορά, παρέχοντας ψυχαγωγία, ψυχοθεραπεία και ένα σπίτι για ένα ευρώ.
Πληρώνοντας, δηλαδή, ένα ευρώ, κατά τον Γκάρμπι γίνεσαι κάτοικος στο Σάλεμι, ιδιοκτήτης σπιτιού και καταπολεμάς το άγχος σου επιδιορθώνοντας το, παρέα με τους γείτονές σου. Πραγματικά μια δυναμική πολιτική πρόταση, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους δημάρχους που κοιτάνε να αρπάξουν γη από τους πολίτες αντί να την μοιράσουν.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.