ΤΟ ΒΑΣΑΝΟ ΤΩΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ














Οι ημικρανίες είναι χαρακτηριστικοί πονοκέφαλοι που εμφανίζονται περιοδικά και απότομα με ένταση από την μια μεριά της κεφαλής και με την σωματική δράση ή την ψυχική ένταση δυναμώνουν.
Αποτελούν ένα μεγάλο βάσανο για μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και για αυτόν τον λόγο θα επιχειρήσουμε σήμερα να αναλύσουμε την κλινική τους εικόνα με τρόπο ώστε να μπορούν να εντοπιστούν από τον καθένα. Γιατί όσο πιο γρήγορα αναγνωριστούν, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η θεραπεία τους.
Πάντοτε οι ημικρανίες συνοδεύονται από μια στομαχική διαταραχή, ζαλάδα (80%), εμετούς (40%-50% ), αποφυγή του έντονου φωτός και θορύβου και από μια συγκεκριμένη υπερευαισθησία σε συγκεκριμένες μυρωδιές.
Όταν εμφανίζονται από την μια μεριά μπορούν σχεδόν αυτόματα να επεκταθούν και στην άλλη πλευρά του κεφαλιού ή και εναλλάξ. Μερικές φόρες ξεκινάνε οι ημικρανίες από πόνο στον αυχένα και για αυτόν τον λόγο μπερδεύονται και με το αυχενικό σύνδρομο.
Οι πονοκέφαλοι αυτοί από το πίσω μέρος της κεφαλής εξαπλώνονται έως τα μηλίγγια μέχρι και το πρόσωπο. Έχουν μια διάρκεια από τέσσερις έως 72 ώρες. Στα παιδιά η διάρκεια είναι σαφώς μικρότερη. Επίσης, στα νεαρά άτομα πάντοτε οι ημικρανίες συνοδεύονται με πολύ δυνατότερο αίσθημα ζάλης, ναυτίας και εμετού από ότι στους ηλικιωμένους.
Σε ένα περίπου 15% των ασθενών εμφανίζεται με την παρουσίαση και νευρολογικών συμπτωμάτων όπως παρέσεις σκοτώματα ή άλλες διαταραχές από την όραση , ή διαταραχές της ομιλίας της γλώσσας και αταξία στην αρχική φάση της ημικρανίας.
Ένα τυπικό σύμπτωμα που λέγεται ημικρανιακή αύρα μπορεί να εμφανίζεται 10 με 20 λεπτά πριν την κεφαλαλγία, ή και αρκετές φορές χωρίς την κεφαλαλγία. Η συγκεκριμένη αύρα είναι μια πρόδρομη φάση της ημικρανίας και αρκετές φορές συμβαδίζει με οιδήματα, δυσκοιλιότητα, αίσθημα πείνας για γλυκά, κόπωση, επιθετικότητα ή και διέγερση. Πολύ τακτικά έχει την εικόνα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου με αυτά τα συμπτώματα. Κατά τις μέρες έντονου απώλειας αίματος δε, αυξάνεται ανάλογα και η συμπτωματολογία. Αυτό δείχνει ότι οι ημικρανίες έχουν στενή ορμονική σύνδεση, πράγμα που επιβεβαιώνεται και κατά την υποχώρησή τους σε περιόδους εγκυμοσύνης. Βέβαια, μετά την εγκυμοσύνη η εμφάνισή τους ξαναέρχεται ισχυρή.
Με την κλιμακτήριο οι ημικρανίες κατά κανόνα υποχωρούν. Βέβαια, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις γυναίκες γιατί σε αυτήν την ηλικία εμφανίζουν μια πτωτική τάση της συχνότητας και στους άνδρες. Όταν, λοιπόν, έχουμε την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων και διακρίνουμε την υπόνοια κάποιων ημικρανιών είναι το σήμα κινδύνου να προχωρήσουμε σε ιατρική προστασία για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.