ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


Την Παρασκευή 5/9/08 δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» ένα γκάλοπ του Ερευνητικού Επιστημονικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής σε ότι αφορά την κατάθλιψη. Το ινστιτούτο παρουσίασε κάποιους αριθμούς που είναι άξιοι αναφοράς, π.χ. οι 7 στους 10 που ζητούν βοήθεια είναι γυναίκες, οι 4 στους 10 είναι ηλικίας 31 έως 45 ετών, υπολογίζεται ότι 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες εμφανίζουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους, 1.100.000 γυναίκες και 850.000 άνδρες απειλούνται από κατάθλιψη, και 1 στους 5 έχει το φόβο του στιγματισμού.
Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι αντικείμενο κάποιας επιστημονικής έρευνας με συγκρίσεις, στατιστικές αναλύσεις κλπ. Αδιαμφισβήτητα, όμως, και σαν σφυγμομέτρηση (γκάλοπ) έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι αναφέρεται σε μια ενδεικτική εικόνα. Αν υπολογίσουμε και τις αποκλίσεις της ασθένειας, είτε είναι λιγότερο έντονα τα συμπτώματα, είτε περισσότερο από αυτά που αντιπροσωπεύουν το μέσο όρο, ο αριθμός ανεβαίνει πάρα πολύ. Ο αριθμός ανεβαίνει περισσότρεο αν ληφθούν υπόψη και οι παιδικές καταθλίψεις, οι οποίες δεν υπολογίστηκαν, ή διότι δεν θεωρήθηκαν από τους γονείς ουσιαστικές ή διότι αποδόθηκαν τα ενοχλήματα σε άλλες ασθένειες ή διότι δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη. Γενικά, η τάση δείχνει ότι 1 στους 2 Έλληνες πλέον έχει αρρωστήσει, νοσεί ή θα αρρωστήσει από κατάθλιψη.
Πρόκειται, δηλαδή, για ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο στοιχίζει στη χώρα και πάρα πολλά λεφτά. Υπολογίζεται, πάντα στα πλαίσια της ίδιας έρευνας, στο 3,4 του ΑΕΠ τόσο από τις χαμένες εργατοώρες, ημέρες θεραπείας ή περιπλοκές της νόσου. Βέβαια, η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με νομοσχέδια, διαβουλεύσεις, συγκλίσεις συμβουλίων κλπ. Θέλει φάρμακα και ανθρώπινη προσέγγιση. Αλλά, και η σκέψη πως θα αντιμετωπιστεί είναι ουσιαστική βοήθεια.
Βέβαια, όλα αρχίζουν από το ερέθισμα που παίρνει κανείς από αυτές τις αριθμητικές πληροφορίες και διερωτάται τι πρέπει να κάνει σαν πρώτο βήμα, τουλάχιστον για να μην πέσει ο ίδιος στην τραγική παγίδα της στεναχώριας.
Η πρώτη συμβουλή είναι η καταγραφή μιας ψυχομετρικής εξέτασης, δηλαδή, ένα κατάλληλα διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο που με την απάντησή του μπορεί κανείς να εκμαιεύσει διάγνωση και συμπτώματα.
Έπειτα, κάτι πιο εξειδικευμένο. Είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, όπου μετρώνται τα δυναμικά που παράγει ο εγκέφαλος και καταγράφεται έτσι που μπορεί κανείς να ελέγξει πόσο προχωρημένη είναι η δυσλειτουργία στην κατάθλιψη.
Μετά από αυτό πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.